Lanai Kijang

Lanai Kijang

Saturday, November 13, 2010

Kerabu mangga

terkenang kerabu mangga "abang" yat maria..... kak rose pun teringin jugak nak merasa kerabu mangga.... tp yg jual ni bukanlah abang sebaliknya "mas dari Indon"... mahal buk mangganya, 2biji kecik2 satu hinggit!.... nak makan beli jugaklah kan.... masa pilih tu nampak a bit kuning tp bila kupas masih putik sangat....... dan tersaaaaaangatlah masam! kak rose dah lah x tahan masam jadi ubatnya kenalah taruk gula banyak2.... nasib baik boleh belen masam dan manis tuh.....
resepinya dah penah tepek dulu.... leh tengok sini jugak

+ 3 biji mangga muda
+ 1 cawan udang kering
+ 1 cawan kacang goreng
+ 3 labu bawang besar
+ 2 biji cili merah
+ 5 biji cili padi
+ 3 batang serai
+ 4-5 helai daun limau purut
+ 4-5 biji limau nipis (x letak dah masammmm)
+ 1 paket kerisek (x letak.... tukar dengan ikan bilis goreng)
+ gula dan garam secukup rasa

Mula-mula sekali, udang kering disanggai/sauté selama 5 minit.
Kemudian, masukkan udang kering tadi ke dalam batu lesung dan tumbuk sehingga lumat.
Tumbuk kacang dan biar hancur kasar
Potong buah mangga secara memanjang.
Bawang besar, serai, cili padi & daun limau purut dimayang. Cili merah dipotong memanjang
Masukkan kesemua bahan-bahan tadi, kerisek, air asam limau, gula dan garam secukup rasa. Gaul rata sehingga sebati semua bahan-bahan tadi.
Dah siap....

udah abes buat lauk lunch tadi....

8 comments:

Ayu Safieza said...

kak Rose.....menu sihat.....I likeee!!! Nampa simple n mudah nat wat kan? Kak Rose sihat? Plan apa weekend ni?

Kak Rose said...

Ayu, Alhamdullilah sihat. weekend, banyak memenuhi undangan!

deeTha H said...

salam mbakyu....
wes suwi aku ora dolan2 ki.. ada busy sikit kmarin tu :(
pie kabare, mbak? hehehe
rindu oiiii

AZLINA said...

Salam kak rose, mcm tau2 je kita ni ngidam kerabu mangga tau, dah jenuh cari mangga muda, kat psr mlm pun xde...huhu...terliurnye kita!!!

Kak Rose said...

kabare waras nduk! iki dhino ora masak.... males banget... mangan neng luar jer...

Kak Rose said...

Azlina, ciannyer ngidam yer...kak rose pun nasib baik g kedai indon tu ada... ni pasal terliur tengok kat rumah Yat....

Yana said...

Salam K.Rose....Sedapnyer..Yana mmg suke sesngt dgn kerabu mangga nie...ratah mcm tu je pun sedap..nak ambik resepi yer..masuk dlm list....hehehe...TQ...

Kak Rose said...

Yana, sila sila