Lanai Kijang

Lanai Kijang

Friday, November 12, 2010

Rosemary chicken grilled

ni lah ayam yang kak rose nak makan dengan coleslaw tadi tu....sangat teruja nak mencuba masak resepi dari the naked chef dan juga dari nduk hana ni....macam kata hana, kak rose pun beli dried rosemary semata2 nak buat resepi nih. akhirnya jadi juga ayam rosemary ni.... masih dalam oben lagi bau dah semerbak menggoda.... so x rugi mencuba.... meh tengok resepinya yang kak rose kopi dari rumah hana.... macih ya nduk!



LEMON ROSEMARY CHICKEN GRILLED
Sumber : The Naked Chef (Jamie Oliver) Diolah oleh Jeni.

Bahan-bahan
  • 1 kg ayam/1 ekor ayam (kak rose guna keping 2 whole leg beso2)
  • 1 biji lemon ( x letak... tu yg jadi rosemary chicken grilled je)
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 sudu besar olive oil
  • Segenggam Rosemary Kering - 1/2 botol kecil
  • 1 sudu besar serbuk lada hitam
  • 2 biji kentang dibelah 2 - letak lebih
  • 2 biji tomato atau lebih
  • Baby carrots - guna carrot besar yg dipotong2
  • 1 biji bawang besar dibelah 4
  • 2 sudu serbuk Paprika - ditambah
  • Kicap Pekat - ditambah
  • Garam dan gula secukup rasa
  • hana tambah madu 2 sudu besar.
baru kuor dari oben.... panas..... panas.

Cara-cara
  • Lemon, kentang dan bawang putih direbus selama 15 minit. Angkat dan tos.(kak rose belasah buh sekali dalam loyang terus bako)
  • Tumbuk bawang putih dan rosemary sehingga lumat.
  • Gaulkan bahan yg ditumbuk tadi dengan olive oil dan campur sedikit garam dan serbuk lada hitam. Ambik sedikit bahan ini dan gaulkan dengan kentang, bawang besar, baby carrots dan tomato.
  • Lemon tadi dicucuk cucuk dengan garfu supaya jusnya nanti keluar dan disumbat ke dalam perut ayam.(kak rose omit yg ni)
  • Sumbatkan juga beberapa kentang, bawang dan baby carrot ke dalam ayam tadi.
  • Jeni cucuk lubang ayam tu dengan toothpick supaya tak terkeluar bahan2 tadi.
  • Lumurkan ayam tadi dengan bahan tumbuk tadi.
  • Susun kentang, tomato, bawang dan baby carrots dan bakar didalam oven 180'c selama 1 jam atau sehingga masak. Hidangkan..bersama mashed potato dan salad. -hana tk wat mashed potato sbb dh byk sgt kentang! hihihi
dah siap untuk di ngap..... makan ngan coleslaw n fries

preparation....

dah abes dah..... Alhamdullilah kenyang.

8 comments:

Uncle Lee said...

Hello Kak Rose, was at Idah's place noticed your grilled ayam.
You sure can cook very well. I guess you ada black belt in cooking, ha ha.
Your this grilled chicken looks better than that Kentucky what's his name fellow....yours better anytime....made with that ingredient called 'sayang'.
Have a pleasant weekend and keep a song in your heart, Lee.

Kak Rose said...

Uncle Lee, tq for the compliments... no la, masak2 and learn to cook at the same time... as long as my food tester aka my hubby say ok, it's good enough for me. yes masak with kasih sayang!have a nice weekend to u too.

AZLINA said...

Salam kak Rose, ni dtg ngendap ayam panggang rosemary tue...waduh3 baunya sampai kat sini tau..tergodanya!!!

moklong said...

mak tlg... dh mgidam plk ayam panggang nih...

Kak Rose said...

Salam Azlina, kalau dah tergoda tu silakan lah buat sendirik ya...sedap tau!

Kak Rose said...

moklong, sori x dapek nak nolong sbb dah abessss!cubalah buat kalu males g je kat kenny roges rostes tu! abeh ngidam....

hana said...

waduh waduhhh kakk...kite datang terus bersila nih! amik garfu amik pisau nak nyet nyett si ayam tuh... dapnyer kakkk! maceh idangkan pree.. hihihi

Kak Rose said...

hana, yeh free.... tulang ko nak x?