Lanai Kijang

Lanai Kijang

Friday, November 5, 2010

Ikan bawal masak merah

salam semua..... happy deepavali pada kawan2 yang menyambutnya. kita yang x raya ni buatlah masak2 dan makan sendirik ya.... dan untuk lunch ni kak rose buat ikan bawal masak merah... ari tu buat goreng cicah dengan sambal kicap jawa tu jer....ya la ikan bawal ni pun boleh dipelbagaikan masaknya... terpulang pada kita tukang masak nih.... ada 2 eko beso2 lagi.... nak masak apa ya?
resepi ni kak rose copy dari rumah Ha Sue.... terima kasih ya share resepi ni
dan kak rose mintak izin nak tepek kat sini.....

Bahan2:
  • 1-2 ekor ikan bawal saiz M (kalo yang besar seekor dah cukup)
  • Garam secukupnya
  • Serbuk kunyit secukupnya
  • 1 labu bawang besar*-separuh untuk dikisar,separuh dipotong wedges
  • 4 ulas bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1 batang serai-diketuk (kak rose x letak)
  • sedikit cili giling
  • Sedikit halia
  • 5 sudu besar sos cili
  • 3 sudu besar sos tomato
  • Rempah tumis 4 sekawan-1 setiap 1 jenis
  • Garam dan perasa
  • Sedikit air
Cara2:
  1. Ikan bawal yang sudah disiang dibersihkan dan dilumur garam serta serbuk kunyit. Goreng sehingga 3/4 masak.
  2. Bahan2 bertanda * dikisar
  3. Ambil baki gorengan ikan tadi untuk menumis..Panaskan minyak dan tumis rempah tumis diikuti bahan2 berkisar sehingga wangi dan garing. Masukkan serai yang sudah diketuk
  4. Apabila bahan itu sudah garing masukkan sos cili dan sos tomato..kacau sedikit dan masukkan sedikit air
  5. Masukkan garam dan perasa. Kacau lagi dan masak hingga pecah minyak
  6. Masukkan ikan bawal dan bawang besar yang dipotong tadi(bawang besar nih leh tambah lebih jika suka) dan gaul sebati.
  7. Sebatikan rasa dan kuah. Sedia untuk dihidangkan
ikan bawal masak merah. x rasa lagi sbb tunggu derang balik semayang jumaat baru makan....

2 comments:

moklong said...

suka ikan bawal masak cam gini. nk sket blh kak rose.

Kak Rose said...

alamak moklong, makan sekor sorang dah abes lah dah!