Lanai Kijang

Lanai Kijang

Wednesday, November 24, 2010

Kuih bakar lemak manis n Love's award

kuih bakar lemak manis versi hangus!

lepas masak gulai cendawan weird tu ada banyak santan lagi.... sayang kalau terbuang begitu sajakan.... hu hu hu..... camner nak kurangkan kolesterol kalau asik masak yang bersantan2 ni kan..... k lah pas ni masak rebus2 jer..... leh caya ke ni? entahlah.... so dah siap semua terus mulakan misi pencarian resepi kuih yang guna santan..... nasib baik Myresipi ari ni elok je boleh bukak dengan lajunya..... berulang kali jugak membrowse nak dapatkan resepi yang berkenan dihati..... akhirnya kuih bakar lemak manis ni yang jadi pilihan..... mmg lemak n manis..... tapi a bit too sweet for me so maybe next time boleh kurangkan sikit gula tu.....(just for my reference)

resepi dari fida di Myresipi..... terimakasih ya, kak rose nak share kat sini pulak...

Bahan-bahan ( Loyang 8x8 inc. )

  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan gula (a bit too sweet for me, maybe next time kena kurangkan sikit)
  • 3 biji telur
  • 3 cawan santan - (200ml sntan KARA + air)
  • 3 sb susu manis
  • garam secukup rasa
  • 1 sk esen vanilla
  • sedikit pewarna kuning
  • bijan - utk tabur (opt)

Cara-cara

  1. Satukan kesemua bahan2 di dalam blender kecuali bijan dan kisar hingga sebati.
  2. Masak adunan hingga pekat.
  3. Tuang ke dalam loyang yang di sapu majerin,ratakan adunan dan tabur bijan jika suka dan bakar selama 40 min atau sehingga kelihatan garing.
kak rose bakar 1 jam dengan api atas bawah dan lima minit terakhir guna api atas jer..... lihat lah hasilnya...... sebelum tu nampak kuning rata cantik je masaknya tp bila dah bunyi toing..... mak ai.... gulapnya kuih bakar kak rose! hitam pun hitamlah asalkan sedap.... x sabar2 masih hangat lagi dah kena potong. pada kak rose kuih ni sedap dimakan masa masih hangat2 gitu....

last sekali nak gantung One Lovely Blog Award dari Love ni..... mekasih banyak2 ya Love ingat kat kak rose! Lovely ke blog kak rose ni?..... malu lak ai

6 comments:

Yatie said...

Salam K.Rose,
Sukanya yatie kalau ada kuih2 mcm ni...masuk list,yatie pasti dan mesti buat...rasa sikit kak...hi3...tak leh ke...

Kak Rose said...

yatie, mmg sedap cuma kak rosenyer terhangus geseng!

izahdaut said...

nak cuba jugak la kuih bakar ni..memang terbakar sungguh tu kak.hehe..jgn mare..gurau je...masuk list

Kak Rose said...

izah, mmg terbakar. set oven pas tu g sambung main game.... bila bunyi toinggggg!!!! ha itulah hasilnya. jgn gelak ya!

Ayu Safieza said...

Pergh......kak rose....Ayu emang sukeeeeeeeeee kui bakar ni.....kita wat pun selalu gak guna express santan.....hik3....mudah kan nak jadi ibu yang pandai masak zaman sekrang eik????

Thank u kak suuuuuuuuudi singgah rumah Ayu.......
It is always about giving...not expecting when we talk about LOVE....:)

Kak Rose said...

Ayu, timakasih jugak datang umah kak rose...mmg betul, in love life.... give more except less!