Lanai Kijang

Lanai Kijang

Wednesday, November 10, 2010

Pancake mayo

dah lepas lunch baru nak tayang menu bekpes kak rose pagi tadi..... bila kehabisan roti mesti pagi2 pening mike nak sarapan apa..... hari2 asik roti bakar jer dan bila x de roti baru nak pk bekpes dengan yang lain..... so pepagi dah merempit rumah nor secubit garam selongkar dapur dia cari resepi nih..... wpun kak rose terlupa buh garam dalam adunan tu tp masih ada terasa masin nya dek mayo yang kak rose buh 2 sudu beso.... tamak la katakan.... meh kita tengok resepinya yang kak rose copy dari rumah nor tu... macih ya.

PANCAKE by Hajar

3 sudu besar butter/majerin ~ dicairkan
1 bj telur (k.nor guna saiz A)
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 sudu teh baking powder
1 sudu besar gula castor
1 cawan susu segar (boleh guna susu tepung yg dibancuh dgn air)
secubit garam
1 sudu besar jus lemon (k.nor tak letak pun)

Campurkan kesemua bahan dan gaul sebati.
Boleh guna blender atau guna balloon whisk jer.
Biarkan selama 10 minit.
Goreng dlm frying pan hingga masak.
* adunan ni mmg nampak pekat skit, tp lembut dan gebus jer hasil dia nanti
kalau nak tambah air skit pun tak per, tp jangan banyak, nanti cair. kalau cair pancake kita jd nipis jer, tak cantik.


**utk jdkan pancaka mayonis tambah 1 1/2 sudu besar mayonis dlm adunan (kak rose bubuh 2 sudu beso)

makan dengan madu dan nescafe o panas2 tanpa gula. hmmmm.... best

8 comments:

HALAMANKU said...

Salam Kak Rose...fuh gebunyer.... nak sekeping...

Lin Rosly said...

Salam Kak Rose...Tetarik Lin Dg Kegebusannya...Hehehe

Kak Rose said...

erma, tengok sapa cikgunya la kan.... maceh nor!

K.Nor said...

cantik!!! nak 2 keping :)

Kak Rose said...

Lin, mmg gebus n yg penting sedap, lemak2 gitu!

Kak Rose said...

nor, mekasih cikgu! boleh2, mai nak hulur ni...

TopsyTurvyMum said...

cantik sekata jer pancake k rose nih..
kalau saya buat..sememehhh..
tu tak pernah ditayangkan haha

Kak Rose said...

TTM, kak rose guna koli yg kecit cenonet, tu yg jadi same je.... kalau sememeh pun tayang jugak... aksi berani gitu!