Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, November 25, 2010

Menu baru....

salam semua..... eeee x suker nak makan n minum susu nih.... apa susu pun kak rose x minum, tp kalau buat kek, kuih ke tak pe pulak. tp sekarang ni dah kena minum pulak sbb kolestrol dalam darah dah tinggi..... ni mungkin kak rose buat check-up selepas berdiet ari tu dengan makan banyak telor! mmg telor tu low in carbohydrate tp high in cholesterol.... kan dah sekarang kena amik benda2 yang kak rose x suker!

so tadi g beli susu dan oat ni..... dan balik rumah terus dinner dengan menu ni.... mekasih pada waniey yang cadangkan tuk minum susu ni..... sllu dengar makan oat jer kan.... jadi sekarang ni kenalah amik kedua2 benda ni.... mudah2an dapat mengawalnya.... nnti next visit to the doctor nak mintak ubat untuk kurangkan cholesterol ni pulak.... abang pun makan tp x kan nak share ubat kan....so far his cholesterol level is very good....

selingan lepas g beli barang tadi.... singgah kat Wah Chan... mak ai.... emas 916 dah 157/gm.... last year September baru 127/gm.... lajunya naik harga, bila la agaknya harga emas ni nak turun kan? sebenarnya kedai emas ni x leh nak nyinggah... apa lagi tengok2.

tp sesekali nak pampered diri sendiri x pe kan....

18 comments:

missalongwani said...

ha..........jgnxmakan plak..ikut mcm kak nor..die tarok anlene coklat..xnak kasi rase susu sgt...semoga kak rose sentiasa sehat yer...

K.Nor said...

yep, nor campur dgn susu anlene yg coklat tu baru tak loya sgt :)

all the best k.rose.. makan tu biar maintain ya..

erkkk.. beli mas ya.. :)

HomeKreation said...

Along tak minum susu sbb alergi. Kang ketar2 semua bdn & terasa lemah. Susu pekat boleh pulak, mungkin sbb kandungan laktos kurang. Kalau KakRose suka minum susu, boleh ler cuba buat homemade yogurt.
Woo mahal nya emas ya. Wah beli jugak tu... dapat bonos ke...hehe sure happy kan.

Kak Rose said...

waniey, insyaallah... akan cuba minum jugak. tima kasih bebanyak ye...

Kak Rose said...

nor, tima kasih bagi idea... susah orang x minum susu nih...

Kak Rose said...

along, doktor kata gitu jugak... perut x tahan laktos... so terus x minum.... ni kena paksa diri nampaknya.... alah long, beli nak pamper diri sendiri jer. sesekali kan?

CGG said...

rezeki murah ye kak:)
happy 4 u

hana said...

uishh skrg da mahal er kak? tp klu kite jual, kite untung kan kak.. erkk.. hihihihi... ade oat sekotak lagik.. lately nih mcm malas pulak nak ber`oat`... tp bagus kan kak...

Kak Rose said...

cgg, rezeki murah tu yg buat kolestrol tinggi tu!

Kak Rose said...

hana, terpaksa. makan lah jugak. eeiiikkk x sedapnya? boleh makan ngan ikan masin ke? hishhhh..

Lin Rosly said...

Salam Kak Rose...

Oleh Kerana Gambar Dan Makanan Kat Sini Cantik Dan Sedap2 Belaka...Maka Lin Dg Sukacitanya Ingin Menghadiahkan Kak Rose Award....Sila Datang Ambil Kat Umah Lin Yer Kak....

Kak Rose said...

Lin, malu la puji2 gitu.. apa pun award tu kak rose dah gantung kat dapur, pemberian dari Izah... so macih bebanyak ya.

Anonymous said...

ooo..mc tu plak...
kak rose try alphalipid la...mmg elok untuk kesihatan..sume org pun bleh minum..suami isteri anak2 sume leh minum.....klu xleh minum susu ade dlm bentuk tablet...bukan nak promote tp benda baik ape slhnya sharing....

azie

Noorma Ismail said...

Kak Rose, umah saya banyak oat, kalo abis cakap yer, nanti saya leh pos sebungkus besar..(serius laa...saya dapar 2 bungkus besar setiap bulan, menang peraduan.. selama 1 tahun... huhh..mandi dengan aot pun boleh...

akak..selain minum boleh buat bubur..best gak...

Kak Rose said...

azie, ada jugak penah dengar ttg tu... tp x penag try lagi.... anyway tq for ur suggestion.

Kak Rose said...

Noorma, terima kasih bebanyak.... smlm bli 2 bungkus... tu pun tah bila nak abesnya....

Pnut said...

kak, saya pun tak leh minum susu, walaupun susu coklat, masa pregant dulu, minum anmun coklat pun tak leh masyuk..psiko betul..

kak apa menu oat yg best? saya dulu masa diet, mmg hari-hari minum milo + oat, pagi dan malam, sampai satu tahap la ni, tekak saya tak leh masuk oat dah.. tak lalu sgt..

nak masak apa ek? saya pun kolestrol dah masuk fasa tinggi dah.. sbl ni ok, bacaan 5 kebawah, baru ni check, dan naik 5.5, aduhh

Kak Rose said...

Pnut, kak rose minum susu terus glup satu mug... I dont like the smell tu...
ishhh oat pun cam tu gak... x de menu, ikut yg ada kat pacakging tu jer, x tau la nnti lama2 leh makan ke x?

kak rose nya bacaan sekarang 4.3... dulu x penah pun cecah 3... agaknya masa diet ari tu mmg banyak makan telo... penyebab ke?