Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, November 18, 2010

Nasi minyak asas

salam dan selamat petang semua..... dah kembali bekerja ari ni? nasi minyak asas ni kak rose masak untuk juadah raya semalam tp baru ni berkesempatan nak update kat sini.....yalah namanya pun asas... jadi bahan pun yang asas jer kan....tp yang penting tetap sedap gitu. Malam raya kak rose menyelongkar dapur Ummi yang telah bersih berkilat untuk dapatkan resepi nasi minyak asas ni.... mekacih ya Ummi kak rose dah kemaskan dan lap balik kilat2 tau..... mintak izin nak tepek resepinya kat sini ya.....

Bagi yg baru nak belajar masak nasik minyak macam kak rose, resepi ni sangat berguna kerana diberi pilihan minyak yg nak d gunakan.... jom! kita tengok.....

Bahan Utama:- (sukatan utk 5 orang)
3 cawan beras - basuh dan toskan.
3 cawan air
(kak rose guna beras basnathi dan doublekan)
Campuran Minyak:-
Cara A:
1/2 cawan minyak jagung
3 sudu besar marjerin
Cara B:
3/4 cawan minyak jagung
Cara C:
1/2 cawan minyak masak biasa
2 sudu besar marjerin
1 sudu besar minyak sapi
Cara D:
1/2 cawan minyak masak biasa
3 sudu besar minyak sapi
(kak rose guna combination yg ni tp bila doublekan jd mcm terlebih minyak pulak! -
for my own reference - next time kena kurangkan sikit minyak)
Cara E:
Setengah cawan minyak jagung
3 sudu besar minyak sapi

Bahan Tambahan:-
1 labu bawang besar (dihiris/dimayang)
3 ulas bawang putih (dihiris)
4 cm halia (tumbuk/hiris)
Daun pandan
sedikit kulit kayu manis
buah pelaga
bunga cengkih
bunga lawang
3 sudu kecil garam
3 sudu kecil gula
1 cawan susu cair

Cara Memasak:-
Panaskan kuali, tumis semua bahan dengan minyak pilihan hingga garing. Tuangkan tumisan ke dalam periuk elektrik yang telah diisi sukatan air. Masukkan gula dan garam dan biarkan mendidih. Masukkan susu dan rasa airnya. (Jangan dibiarkan air mendidih lama sangat). Kemudian masukkan beras yang ditoskan tadi. Kacau rata dan tutup periuk. Biarkan nasi tanak seperti biasa. Bila nasi sudah mengering, taburlah kismis/kacang gajus goreng. Boleh juga ditaburkan daun sup/daun ketumbar.

Nota: Kalu boleh, nasi ini jangan dikacau banyak kali, cukup 2 kali sahaja - pertama semasa beras baru dituang ke dalam airnya dan kedua ketika nasi baru mengering dan tempat tekanan periuk elektrik sudah naik ke atas.

2 comments:

izahdaut said...

kak rose... kak rose kacau nasi tu, tak hancur ye..kadang2 saya guna basmati, tapi gaul hancur la..napa ye? ke depen jenis beras juga

Kak Rose said...

izah, kacau jugak tp nasib baik x patah2 nasik tu....