Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, November 18, 2010

Kek pisang marble cokelat

satu lagi juadah hari raya semalam.... tengok pisang yang banyak dan too ripe x de sapa nak makan eloklah jadikan something untuk raya.... dan kek pisang marble cokelat ni kira lain sikit dari kek pisang yang kak rose dok buat tu.... yg ni ada guna ovelette dalam adunan, so cuba buat n turn out very moist n sedap..... belang marble cokelat menampakkan kelainan dan ada rasa cekelat dalam kek pisang ni. tima kasih hana, kak rose amik resepi nya dan letak sini ya.....

Bahan-bahan
  • 150g pisang emas - dilecek - hana lebihkan 40g utk lebih rasa pisang
  • 180g tpg gandum- hana campur ngan tpg mixpancake (tpg gandum 90g, tpg mixpancake 100g)
  • 180g gula halus - hana kurangkan 150g je
  • 3 biji telor (kak rose guna dua biji gred A)
  • 120ml minyak masak
  • 1 sudu teh ovelate
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 sudu teh baking powder
  • secubit garam
  • 2 sudu besar susu segar- yg nih hana tambah
  • 1sk coklat emulco@ 2 sudu besar serbuk koko bancuh dengan 1sb air panas > bancuh jadikan pes
Cara-cara
  • Campur semua bahan di atas kecuali coklat dan putar dengan mixer hingga sebati dan adunan nampak putih gebu.
  • Bahagikan kepada dua bahagian. satu bahagian campurkan pes koko@coklat emulco. Kemudian marblekan ikut suka ke dalam loyang yang telah digirs dengan minyak.
  • Bakar 170-180 darjah selama 40 - 50 minit
  • Pastikan adunan separuh loyang kerana kek biasanya naik sekali ganda.

hmmm.... dah abes pun untuk jamuan semalam.

8 comments:

♥LOVE2COOK♥ said...

OMG, that's a lovely marble cake la kak! Memang bagus akak marble...love sll tak jadi je! hehe ;)

Kak Rose said...

Love, I'm very lucky this time.... marble n menjadi... sllu tu fail jugak!

hana said...

waduhhhhh! kakak sangat terer memarble hingga dadi ayuuuuu cenggitu! napelah si zebra tak sudi ngan kite! huwaaaaa...

fara dean said...

salam kak..
nampak macam zebra je dari jauh..tapi gebuss..mesti sedap kak..
akak tukar gambar kat banner tu auto ke manual?

Ayu said...

salam kak rose,
salam aidl adha buat akak & family ya..
kek pisang marble akak ni cantik ..

Kak Rose said...

hana, baru kali ni zebra tu x mo .. sllu jadi elok jer kan....eh! isin aku!

Kak Rose said...

fara, aa zebra di mangkuk! menual jer, x reti nak wat auto2... leh ajar x?

Kak Rose said...

Ayu, sllu fail je nak memarble... nasib baik la ni!