Lanai Kijang

Lanai Kijang

Friday, November 5, 2010

Apam lenggang

salam dan selamat petang..... menu minum petang ari ni.... since today is deepavali day so menu pun ada ala2 datang dari india gitu.... coincident? memang pening pala nak mike hari2 nak masak apa kan? so merempit kat rumah hana dan selongkar gobok kuih dia cari apa yang ada.... maka terpandang lah kuih yang berasal dari india nih.... kekonon deepavali lah kan.... dan kak rose buat x gulung, ikut versi yang ni.... tingat masa kat pasar malam langkawi dulu penah jugak bli kuih ni... tp tepi dia geseng banyak, garing dan tebal ditengah2..... meh tengok resepi ikut hana nyer..... timakasih ya.

Bahan-bahan
  • 300g tepung beras
  • 270 ml santan pekat
  • 1 sudu kecil yis kering
  • 60g gula
  • 1/2 cawan nasi
  • secubit garam
Cara-cara
  1. Kisar semua bahan kecuali garam hingga sebati.
  2. Tuang kedalam mangkuk dan masukkan secubit garam. Kacau sebati. Boleh tambah sedikit air jika adunan kelihatan agak pekat.
  3. Rehatkan selama 1 jam.
  4. Panaskan kuali non - stik dan masukkan 1 1/2 senduk besar ke dalamnya.
  5. Lenggangkan merata didalam kuali.
  6. Tutup kuali tersebut dan biarkan 2 hingga 3 minit.
  7. Angkat apom dan terus gulung. Ulang langkah tadi hingga habis.

rasa ok sangat... cuma x reti nak lenggang masa dalam koli tu, nak kasi tepi dia nipis dan garing dan tebal ditengah2 tu..... since apam ni dah manis, jadi makan x de cicah apa2 pun.

8 comments:

moklong said...

suka... suka... suka... bak mai sekeping dua...:)

Nur Ede said...

Salam Ros..

Sedap nyer apam lenggang yang ros buat tu... masa dulu2 arwah mak saya mmg slalu buat... dia guna kuali kecik... pastu nipis keliling kembung kat tengah... dah lama saya x makan apam lenggang nie.. tengok Ros buat terliur ler pulak...ermmm..

Kak Rose said...

moklong, terlambat sudah..... udah ilek!

Kak Rose said...

Nur Ede... dulu nak makan bli jer... bila nampak resepi ni tingin lak nak wat sendirik. cuma nak kena carik koli kecik tu baru jadi betul2 apam lenggang kot!

Ayu Safieza said...

Kak rose.....waaaaaaaaa dah lama nak resepi ni...kene buh dlm list...sbb ini dulu nenek je selalu buat..tapi bila time cucu nak bantu melenggang..bukan kuali yang melenggang tapi....satu badan fusing2 tau...keh3.....(terkenang masa sekolah rendah lagi mmg suke duk kat dapur...kasik hancus.....kwang4)...

Kak Rose said...

Ayu, kak rose kasi lenggang suma badan pun masih x jadi... koli saja batter x g pusing! camner tu?

Fathima said...

Thanks you for your comment and trying out this recipe... I don't understand your language; but I am hoping it came out good looking at the pictures :-)

Kak Rose said...

Fathima, tq for the compliments... i'll try yours later.