Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, January 20, 2011

Popia otak otak

menu minum petang ari ni..... didatangkan khas dari johor.... jauh mali popia otak otak ni..... rasa ok la not bad tp mungkin ada yang lebis sedap lagi kot... x rasa sangat ikannya.... mungkin filling nya hanya guna perasa ikan jer, maklumlah orang bisness kan.... nampak pun merah semacam jer kaler isi popia tu kan? memula makan tu cicah cili sos jer tp bila dah cicah dengan sos yang homemade barulah ada rasa yang enak.... mungkin kah sos kak rose buat tu yang menjadikan popia otak otak ni sedap? bangga gitu!

dah goreng nampak cantik jer.... sedap bila cicah dengan homemade sos.

bli sampai 3 pack ni 30pcs/pack.... banyak tu.... tapi dah bagi kat jiran2 sebelah rumah!

15 comments:

izahdaut said...

alangkah gumbire jika berjiran ngan kak rose..ikiki..homemade sos?sah ada tertinggal entry neh..hehe..bz sikit aa kak rose..

Naz said...

Salam Kak Rose..
Uihhhh.. mesti sedap kan. Naz pernah makan yg segera punya tu..Tak ingat jenama apa..Sedapnya.. Suka sangat otak2 kempas.. Kalau balik rumah mak di Melaka, mesti pekena otak2 kempas..Yang ni duduk dalam selimut popiah pulak otak2 ni..Rangup di luar, rasa ikan di dalam..Yummyyyy...

Norasikin said...

Kat johor memang banyak org yg bisnes popia otak-otak ni. 20 tahun dulu memang terangkat abis, terasa ikannya. pedas lak tu. Sekarang ni semuanya dah rasa suam-suam kuku je. Antara sedap ngan tak sedap dok tak tengah-tengah. Kalau bukan kerana msg, dah lama produk ni dok tak kategori tak sedap

Nieza said...

kak rose, saya pun nk berjiran ngan kak rose jugalah..hehe saya x pernah mkn lagi popia otak2 ni...adehh terliur la pulak...hehehe

KakAsma said...

Rose,orang johor juga ker..asal mana yer...akak pun suka makan otak2 dari johor,ermmmm maklum laa kita kan org johor ..hihihii..selalu beli kat parit raja ajer

Kak Rose said...

izah, meh ada banyak lagi ni.... satu pack penuh!

Kak Rose said...

Naz, kak rose rasa yang ni x brapa sedap lah, penah makan yg lagi terangkat nyer, tp x ingat bli kat mana!

Norashikin, mmg benar. kak rose lagi suka yg bungkus daun kelapa tuh instead of popia...

Nieza, kalau dekat boleh kak rose anto sepiring...

Asma, Parit Raja. seripaya to be exect! tu yg blog pun nama kg jer... maklum lah org kampung!

Ctnaemah said...
This comment has been removed by the author.
Ctnaemah said...

kak ros..Pt raja ,Bp ke Muor?Popia otak2 ni sy pernah beli kat Giant ..jadi ler asal hilang kerinduan terhadap otak2 kempas..otak tganu lain sket..dlmnya cuma isi ikan yg digaul rempah bukan diblender bersama rempah cam otak2 yg biasa kita jumpa tu.

hana said...

nih yg grem nih ader popia otak2! huwaaaaaaaa rasa nak balik kampongggg! huh!

Kak Rose said...

Ctnaemah, BP sekampung ngan hana, tengok tu dia dah jerit nak balik kg nak makan otak2 he he he... otak2 tganu yg dipanggil sata tu ke?

hana, x pe, x lama lagi dapatlah makan.... jangan sampai termuntah ijo dah le!

Ctnaemah said...

Kak ros..derang panggil otok2..kita pun beli laa..ingat sama..rupanya isi ikan ..kekdg telur ikan aje..Sata tu yg berbungkus tiga segi ..zaman sy jd minah karen kat kluang 20th dulu ramai kengkawan dr Pt.Raja..hehehe

ma'chiks said...

salam, otak otak dalam kulit popia. bagus idea ni kalau kita susah nk dapat daun kelapa or daun pisang...kulit popia ada lagi tu, ikan tenggiri pun ada hah leh lah buat otak otak popia.. tima kasih KRos.

Kak Rose said...

Ctnaemah, yg tiga segi tu samosa tu ker? eh.. x tau le...sekarang Pt raja pun banyak kilang n minah karennya.. he he he

Kak Rose said...

ma'chiks, boleh try buat sendiri... pasti akan lebih sedap... dah buat nnti post kat sini ya...