Lanai Kijang

Lanai Kijang

Sunday, January 2, 2011

Bismilahhirohmannirohim......

Bismilahhiromnnirohim... syukur kehadrat Tuhan yang maha pemurah lagi amat mengasihani, dapat kak rose nak mengupdate rumah ditahun baru ni. Salam dan selamat tahun baru semuanya. post pertama untuk tahun baru ni cumalah menu sarapan pagi... seperti yang kak rose dok makan tiap2 hari.... tak rajin nak sediakan yg remeh2 jadi nya bubur oat ni lah yg kak rose selalu buat dan semestinya susu omega plus tu.... senang dan ringkas, cuma buah tu je yang selalu bertukar2 dengan apa yang ada dalam simpanan. kadang2 tu kismis saja pun jadi! asal ada buah dalam tu kan....

jemu jugak makan oat hari2.... tp nak wat camner kan. kenalah continue hingga nnti buat blood test to see what is the result? adakah kolesterol akan turun atau masih kena continue makan oat lagi..... azam nak bukak treadmill yg masih berbungkus sejak pindah dari Langkawi ari tu nampaknya masih belum kesampaian.... adoyaiiiii...... tahun baru azam dah kantoi!!!!!! k, jumpa lagi nanti kak rose nak g soping kat sogo.... last day sale! semalam dah g cuci mata dan poket kat parkson cari hadiah birthday busu, nnti kak rose tepek ya.....

12 comments:

K.Nor said...

wahhh banyaknyer buah! smoga dpt minus kolestrol tu ya.. :)

shoppingkan utk nor sekali tau.. lps tu post kat ganu ni ya.. hehe

Yat Maria said...

Kak Rose

oats mmg bagus to lower that cholesterol level..tak per kak, shopping kira byk jalan, eksesais jugak tu :)

Noorma Ismail said...

Saya pun bercadang nk beli treadmill.. akak punyer jenama apa yer? takasima tu dekat rm5k..adoii laaa...

oat tu dh lama saya tak makan. Ni dh bukak sekolah, dapat la diet balik..harapnyer lah...

aidah said...

salam kak rose,
selamat tahun baru. Oat ni memang bagus untuk kesihatan tapi biasalah selalunya makanan yg bagus untuk kesihatan ni kurang digemari. Sy paling suka makan biskut2 yg ada oat. Harap kak rose sihat dan ceria selalu hendaknya dan dimurahkan rezeki.

leen hussain said...

mewahnya buah2 tu kak...kalau leen buah habis dulu kot...ekekekekk

hana said...

salam kak..
takpe kak janji sihat! kiter nih nak try jugak macam akak ari2 makan aot.. tapi kok tak doyan thoo.... tp satu ari nnti nak pakse jugak makan! huh! slamat taun baru kak....

fara dean said...

salam kak..
selamat tahun baru..
moga lebih ceria dan happy..
akk..sihat sungguh menu tu

Ayu Safieza said...
This comment has been removed by the author.
Ayu Safieza said...

Kak Rose....mmm :) jangan bimbang yer...Insya'allah setiap apa yang kurang kita, Allah swt akan ganti balik. Yang penting bersabar k. Usaha nak sihat itu menjadi ibadat jika kita yakin yang sihat sahkit ini semua dariNYA.

Tips....reduce cholesterol....yup, oats, raisins and kak amik omega milk....minyak masak one time usage k, reduce bahan makan bergoreng and elakkan kacang2 ni...kalu nak cokkies...makan yang wheat & oatmeals yer....then kene wat exercise cardio 20 minutes ( as asuch jog, fast walk, naik tangga, cycling....) selama 4 x seminggu k......wat la yang manae kak dpt k....:)

My mom bila masak oats, buat sup, mcm bubur lambuk tu..buh bilis, halia, lada hitam, sayur..makan panas2 sedaaaaaaaap! Boleh cube yer kak...

Ayu doakan, Allah swt mengurniakan kesejahteraan dan kesihatan tubuh badan buat kak sekeluarga.....

Kak Rose said...

Nor, mekasihya.... soping cuci2 mata jer...

Yat, banyak jalan je daripada shopingnya, exercises jugak kan!

Noorma, kak rose nyer Health Care, dah lama sangat beli, masa tu cuma -+3k jer... tp tu la dekat nak jadi tukun!
k, jom kita sama2 amik makan cara sihat...

Aidah, selamat tahun baru jugak buar aidah sekeluarga. mmg oat sangat menjemukan tp nak wat camner kan... nnti nak try macam aidah jugak.

leen, kak rose mmg store buah banyak2 kat umah. senang x yah sllu keluar g cari kan.

hana, alaaaa nduk nek ngomong ora doyan kak rose pun nak buekkkk selalu, apa lagi susu tu. paksa diri n tambah macam2 buah lupa ada oat kat mangkuk!

fara, sama ya. menu sihat untuk pagi jer! cuti dah abes ya? selamat bertugas cikgu!

Ayu, tq sooo much for the tips n doa. Aminnnn... n new recipe for oats... nnti leh try nih, x penah buat lagi cenggini

Melina said...

Kak Rose should try makan oat bran. 3gm of Oat bran sama macam makan 84gm of Oat biasa. Beta-glucan in oats and oat bran yang kurang kan cholesterol. In Oat Bran, the beta-glucan lagi concentrated.

Kak Rose said...

Melina, tq for the suggestion... nnti kak rose g cari!