Lanai Kijang

Lanai Kijang

Wednesday, January 12, 2011

Fried brinjal with chili shrimps

wat ni untuk lauk lunch tadi makan ngan ayam kukus tuh.... panas2 mmg sedap... tp kak rose goreng tanpa minyak tu yang jadi pucat jer.... tek le jadi golden kalernya... yg penting x berminyak gitu....cuma kak rose titik kan beberapa titik minyak zaitun, sedikit garam dan gaul rata sebelum goreng tu. mmg sedap.... simple yet so delicious.....

resepinya amik kat rumah AlongRoz lagi.... macih ya dan kak rose nak sharekan kat sini...

Bahan2:

2-3 terung panjang (kak rose guna 1 jer tp mmg pannnnjang)
2 biji cili merah*
3 biji bawang merah*
1 ulas bawang putih*
2 tsb udang kering* (*dikisar)
garam

Cara:

1 Gorengkan terung dalam minyak yg sedikit hingga kekuningan.
Angkat dan letak dalam serving plate
2 Panaskan 2 sudu besar minyak dan tumiskan bahan kisar tadi hingga wangi
curahkan atas terung yang telah digoreng tadi.
3 siap.

makan dengan nasik panas2 dan ayam kukus sos nenas tadi..... best!

5 comments:

aidah said...

Salam Kak Rose,
wah cakap orang putih lak. Saya memang suka makan brinjal ni kalau dibuat goreng seperti ni, sedap kan

Kak Rose said...

AIdah, tajuk je omputeh... nasib baik x tulis jawa pas tu... hihihi

LinRosLy said...

Salam Kak Rose...Sedap Ni Kak Rose...

Kak Rose said...

haah Lin, mmg sedap sekali sekala buat cam ni!

HomeKreation said...

Salam Kak Rose. TQ cuba respi yg simple tp enak kan. Bagus tu, sekali-sekala cakap omputih kan kakRose...hehe. Kalau KakRose tak nak goreng, masukkan ke dlm oven grill, gerenti brown.