Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, January 13, 2011

Chocolate rice banana muffin

salam dan selamat malam..... hah dah malam baru nak post this entry.... x de mood sesangat nak mengupdate kan rumah ni.... perasaan marah pasal sewa rumah masih mengantui hingga malam hari..... ade ke dah le 3 bulan x bayar sewa rumah, tepon pun x nak jawap... apa lagi sms, email pun hampeh x balas.... bila kebetulan ari ni tepon dia jawap, bila kak rose tanya pasal sewa dia jawap x nak sewa dah..... fine, kalau x nak sewa just bagi tau sbb dalam perjanjian pun ada sebut.... ni tidak... bulan pertama katanya nak bayar 2 bulan sekali gus, bulan ketiga esok bayar tapi tinggal janji saja...... dengan tiga bulan sewa x bayar dia boleh tanya..."berapa banyak kak rose nak? gila apa ke dia ni.... sebulan pun x terbayar boleh dia tanya cam tu..... I just want what is due to me, itu jer.....pas tu dia letak tepon pulak bila kak rose mintak kunci rumah tu.... apa lagi kak rose terus kunci mangga pintu rumah tu dengan segala barang dia ada dalam tu.... kijam ke kak rose buat cam ni? sapa pulak nak kemaskan campak barang2 dia tu nnti?

pas tu kak rose g office dia....nak masuk siap ada bio-matrik scanner, camera cctv atas kepala lagi..... tp staff hampeh! ting tong ting tong lah tunggu diluar.... x dibukaknya pintu, tepon pun dah x jawap..... boleh ke kita nak berdiam diri saja kalau dah cam ni? kenapalah ada manusia cenggini dalam donia ni kan....cukupkah bebel... x larat nak pikiak dah!

marah marah pun ada hati nak makan muffin pisang ni.... buatle satu adunan... resepi asal guna chocolate chip tapi dah kak rose gantikan dengan chocolate rice pulak....resepi dari taste.com.au....


Ingredients (serves 12)
  • 60g butter
  • 2 cups self-raising flour (kak rose buh 1 3/4 cup jer)
  • 1/2 cup caster sugar
  • 1/2 cup milk
  • 2 eggs
  • 2 ripe bananas, mashed
  • 1 cup (200g) Nestle Dark Choc Bits

Method

  1. Preheat oven to 200°C. Line a medium muffin tray (12 sections) with paper cases. Melt butter in a small saucepan or heat-proof bowl in the microwave. Set aside to cool slightly.

  2. Sift flour into a mixing bowl. Stir in sugar. Make a well in the centre of dry ingredients.

  3. Using a whisk, lightly beat milk, eggs and butter in a jug. Add to dry ingredients, along with mashed banana. Using a wooden spoon, gently mix ingredients until just combined. Stir in choc bits. Don't beat the mixture or the muffins will be tough.

  4. Spoon the mixture evenly into the muffin cases. Bake for 20 minutes or until firm on top when lightly touched (get an adult to help with this). Leave in the tray for 3 minutes. Transfer the muffins to a rack to cool.

16 comments:

fara dean said...

ishh ..sedappnya kak..
lagi2 bila dah nmpak belahan dedua tu..
emmphh..ngencess

Nieza said...

salam kak Rose, sedapnya muffin ni..nampak gebus..meh nk tukar ngan roti lah..hehe

LinRosLy said...

Salam & Selamat Malam

Chocolate rice banana muffin...tentu sedap ni kak rose..boleh cuba...

izahdaut said...

lor..dah tu cemana kes nye?lastnya akak dapat jumpa tak ngan penyewa tu?bujang ke kak?sama kes ngan saya gak la.tapi akak lagi best manggakan terus.haha..

wah best tak kak muffin resepi ni?oily tak?

sabar ye kak rose..

Kak Rose said...

fara, nah amik ni... ada banyak ni...

Kak Rose said...

Nieza, nak, nak roti tocang tu.... bestnya!

Kak Rose said...

izah, x jumpa pun... mula tu sabar lagi tp bila dia dah macam hempas tepon, that's the last straw la... mangga terus. gasak ko lah mana nak duk!

x oily pun... tp x cantik macam izah buat tu!

Kak Rose said...

Lin... bahan mudah, cubalah

Anie said...

Kesiannya kak Rose, ada org mcm gini dlm dunia eh. Barang2 dia yg kak rose kunci dlm rumah, kalau dia tak nak byr sewa yg dah due, kak Rose lelong aja lah. Biar padan dgn muka dia. Harap2 dpt selesai lah soon, insyaAllah....issshhh geram jer biler baca entry ni.

Relieve stress, mkn muffin ok kak ;)

Mas said...

kak ros....sedapp tu muffin tu.....
bab sewa rumah tu....tak paham betoi ngan setengah2 manusia ni kan...janji lain...buatnya lain...menyakitkan hati lagi ada la.....bagus kak ros manggakan pintu tu....

lemongrass said...

Salam Kak Rose,
banyak jugak saya baca pasal penyewa yg hampeh mcm penyewa Kak Rose tu. Kalau ada sign contract, Kak Rose boleh bawak pergi polis/lawyer semua sbb dia dah langgar terms contract.
Memang patut pun Kak Rose mangga rumah tu, baru padan muka dia duduk rumah orang secara haram.

hana said...

salam kak... waduhhh kuwe bikin aku kepingin lhoo kak! kepiyeh ki..... arep gawe males tp arep mangan areppp! hahaha

Kak Rose said...

Anie, barang tu bukan nak lelong, rasa nak humban je dalam tong sampah besar kat luar tuh! mmg geram kan .... mcm pompuan g*****g je budak tu!

Kak Rose said...

memang mas... geram sesangat!

Kak Rose said...

LG, kalau boleh kak rose x nak sampai nak bawak ke lawyer bagai... tp bertanggungjawap la sikit! yg jadi kak rose marah sangat tu sbb dia hempas tepon tu!

Kak Rose said...

hana, arep yo.... rene2 tak kaie. ijik iki!