Lanai Kijang

Lanai Kijang

Sunday, January 9, 2011

Ayam panggang serai

salam hari minggu semua.... ayam panggang serai menu x plan.... yalah mul atu nak pekena soto kat pasar tani..... tp hampeh x de paking terus ke sek 16 pekena roti boom n nescafe.... (ari ni lupa segala kolesterol tu) pas tu terus g carefour nak cari barang dapur sikit... terasa takut lak nak membeli sekarang ni.... semuanya naik harga...dalam Star ari ni ... Likely hike in food prices, tp perut nak kena isi jugak kan.... agaknya kena cut-off makan kat luar kot, tp kalau malas nak masak camner ek?

ari ni dah beli ayam maka buatlah ayam panggan serai ni, perap pun sekejap je sbb balik pun dah tengahari. tp memang tabik springlah kat hana sebab sedap sangat... nduk kak rose cnp resepinya yang ko campak2 tu tp bila kak rose nak buat berulang kali ke dapur n pc nak tengok resepi.... pepepun macihya....

RESEPI AYAM PANGGANG SERAI
Source : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 1/2 ekor ayam
  • *1/2 labu bawang putih
  • *2 inci halia
  • *1-2 batang serai
  • 1 sudu makan lada hitam - tumbuk kasar
  • 2 sudu besar kicap manis
  • 1-2 sudu makan madu
  • garam sedikit
  • lemon
  • butter - potong kecil @ minyak zaitun
  • kentang, carrot, bawang besar - potong empat
  • (kak rose guna baby carrot, terlebih masaklah wpun letak masa dah 3/4 masa memanggang!, tu le len kali ikut resepi tu.... carrot ya, bukan babynyer!)
Cara-cara
  • Blend bahan bertanda * dengan sedikit sahaja air asal berpusing.
  • Campurkan bahan blend dengan kicap, lada hitam, madu, sedikit garam dan juga perahan lemon sedikit. Gaul.
  • Lumurkan pada ayam dan baki rempah lumur pada carrot, kentang dan juga bawang. Masukkan dalam mangkuk tahan panas. Perap sekurang2nya 2-3jam atau semalaman.
  • Panaskan oven. Selitkan potongan butter di celah2 ayam. dan bakar suhu 180 selama 1jam atau sehingga ayam masak. Setiap 15-20min jirus2kan air ayam ke atas ayam supaya permukaan atas tidak terlalu kering dan juicy.

soooo moist n juicy....

makan dengan mixed baby tomato, zucchini n celery salad dan fries.... sedap!

20 comments:

Mas said...

sedappnya ayam panggang..terliur mas tengok...

Kak Rose said...

mas, cubalah mmg sedap... resepi hana semuanya buat kak rose terliur... jahat kan dia!

Nieza said...

salam kak Rose, sedapnya...baru jer buat ayam panggang tapi still terliur lagi nengoknya...hehe

hana said...

hahahahaha.... sopo bocah jahat kuwi kak? jewer waie kupinge! kakakaka.... njaluk kak njalukk... ojo entek ne!

anymz said...

kakrose,saya tak paham apa hana ckp tu yg saya paham,njaluk tu agaknya merajuk lah ya..ala..tak kemana rajuk nya si hana tu kak...dia mmg jahat tau..resepi2 dia buat kita ngences manjang...betul tak? wakakaka..
ooppss takot hana marah.baik saya lariiii

Lya Colours said...

uwahhh sama la menu kita ari ni

Kak Rose said...

Nieza, x pe buat lagi... mari kita kumpul lemak2 tu suma...

Kak Rose said...

hana, emboh sopo to bocah jahat kui... asik tayang menu yg sedap2 jer... macam kata Anim tu... ha ha ha... jangan merajuk sudah!

Kak Rose said...

Lya, ya menu sama... sedapkan!

Kak Rose said...

Anim, mmg jahat budak tu kan... buat kita bertambah gemuk taw!

Anie said...

Adddoiii Kak Rose, bukan main lagi plating ayam ni, kalah dah dkt restoran. Kalau dkt restoran sepiring jer nak $15...berbaloi masak sendiri kan kak. nyum nyum :D

Ayu Safieza said...

Kak Rose....mmmm cantik nyer posing ayam tu....malu2 kucing ni....datang nak makan....:) sedaaaaaaaaaaaaap tuuuuuuuuuuu!!

Kak Rose said...

Anie, berbaloi2 masak sendiri kan... cost x sampai pun sepoloh hinggit!

Kak Rose said...

Ayu, jangan malu2... amiklah tulang je yg tinggal!

TopsyTurvyMum said...

sedapnya nampak ayam k rose ni..
buat sendiri memang berbaloi..
nanti nak buat laa..tgk resepi senang jerrr:)

double-X said...

Menu hari Ahad memang power kan Kak Rose!
Habis jiran-jiran depan,kiri,kanan,belakang dok bau sapalah yg dok masak ayam nih semalam..heheh

fara dean said...

salam kak..
akak punya set tu mcm kat kedai!
cuma akk punya lagi super delicious, bersih dan murah..kalau sy jiran akk kan bestt..hihi

Kak Rose said...

TTM, dipersilakan buat... senang n yg penting sedap... tp jgn kasi dia posing seksi macam dulu tu ya!

Kak Rose said...

double-x, tp kasi jiran sama2 dapat bau untuk menguatkan semangat nak mencuba ayam ni!

Kak Rose said...

fara, macam kedai? jual dan bli sendiri je! ha kalau jadi jiran kak rose mesti dapat bau dah!