Bahan-bahan ( 2-3 orang )
- 4 ekor ikan kembong/ikan selar kuning (kak rose guna ikan tenggiri)
- 1/2 biji bawang besar*
- 3 ulas bawang putih*
- 2 inci halia - dimayang halus
- 1/2 cawan kicap manis
- 1 sudu teh cili kisar/cili boh (ikut suka pedas masing-masing)
- garam secukup rasa
- air dan minyak untuk menumis
- 1/2 biji bawang besar dimayang (kak rose blend semua sekali)
Cara-cara
- Ikan dibersihkan dan digoreng. Ketepikan.
- Kisar bahan bertanda * sampai hancur. Panaskan minyak dan tumis bahan blend ini.
- Masuk cili, halia dan bawang besar. Tumis lagi hingga naik bau.
- Masukkan kicap dan air. Biarkan mendidih.
- Masukkan ikan dan biar lagi sampai kuah pekat.
- Tambah garam secukupnya. Siap dan sedia untuk di hidang.
2 comments:
Salam Kak Rose...
Tengiri Masak Kicap Yg Menambat Selera....Nak Sikit Kak Rose....Huahuahuahua
masak kicap macam ni anak2 mas memang suka....maunya bertambah nasi...
Post a Comment