Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, June 28, 2012

Roti jala n kari ayam

Asalamualaikum dan selamat pagi semua.... harap2 pagi ni akan seceria mentari yg akan bersinar terang sepanjang hari hendaknya. dan dengan hati yang ceria kak rose nak tayang juadah kak rose petang semalam.... aka dinner sekali lah. rasanya dah lama sangat x menjala ni.... dan kebetulan tengahari semalam kak rose masak gulai kari ayam.... dan sengaja masak dengan banyaknya untuk nak dicicah dengan roti jala ni.... so kalau masak berlebih pun x lah membazir kan.... alasan apakah?

nak buat roti jala yang kaler maler tu malas lah pulak... jadilah satu kaler jer asalkan ampak cantik kan.... lagi pun masih teringat kata skin specialist tu yg soh kak rose avoid food colouring! tp ada jugak curi2 makan yg ada kaler2 ni wpun x selalu. takut jugak kalau gegata tu menyerang lagi! mesti beringat2 la kan.

resepi roti jala ni kak rose masih guna yg pernah buat dulu kat sini.... mmg stick dengan resepi ni, mekasih Ummi. resepi simple yang sangat menepati citarasa. sekali lagi kak rose kongsikan resepinya kat sini ya. terima kasih juga pada nor secubit garam yg mulakan buat roti jala kaler maler ni.

ROTI JALA by Ummi

2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1 bj telur
1 sudu kecik garam halus
beberapa titik pewarna kuning (kak rose x buh tp tambah kaler merah)

Masukkan semua bahan ke dalam blender dan blend hingga semua sabati.
Perapkan selama 1/2 jam .
Panaskan kuali dgn api sederhana.
Sediakan kuali leper non-stick dan masukkan kedalam acuan roti jala.
Tebar/kirai adunan atas kuali.
Biarkan hingga roti jala tu masak.
Angkat dan gulung/lipat ikut citarasa masing2.

22 comments:

rohaya1710 said...

salam ros...cantik roti jala tu..pink tu yg tak tahan :)

Sari Yusa Ibrahim said...

Subahanallahhh.. cantik & berseri2 roti jala tu, mesti sedapnya bertambah2.. makan sambil menikmati warnanya...

Asyifa Mustaffa said...

Salam k.rose,
Oo...antara punca gegata tu sbb pwarna jugak ke? sbb sy pnya gegata tu....alhamdulillah dah x kene dah....5 bln nanggungnya kak....huhuhu....

Sedap buat bekpes pgi nie nie.....sy klau masak kari nie...sure kene buat roti jala....:)

Kak Rose said...

rohaya, kasi cantik2 biar sedap mata memandang dan sedap di molot jugak!

Kak Rose said...

Sari, saja bagi kaler2.... bila menyuap pun x ingat habis sepinggan!

Kak Rose said...

Asyifa, itu lah yg dikatakan oleh specialist tu.... tp banyak jugak penyebab yg lain. the list is ver long n ini salah satunya... so sekarang ni on n off makan ubat jugak lah.

bila ada lebih kari, kalau rajin boleh la buat roti jala ni

ibundo said...

cantik roti jala tu ros.

Aisya J said...

COMELNYA ROTI JALA WARNA PINK!

Me said...

kak rose..

adakah untuk menhasilkan roti jala berwarna mcm nie memerlukan 2 adunan yang berbeza warna??? saya sgt amatur dlm dunia masakan

Kak Rose said...

ibundo, yg penting rasa diakan... cantik menambahkan selera dan makan bagai x hengat!

Kak Rose said...

Aisya, sebenarnya warna merah, tp kak rose buh light2 jer... jadi macam pink kan! sweet gitu!

Kak Rose said...

Me, 2 warna dan 2 acuan jugak... cubalah.

Torviewtoronto said...

colourful roti jala and lovely presentation

ady said...

as-salam
cantiknye roti jala tu warna pink..menariklah..

inahar ali said...

daapnyer kakrose..nk sepiring!

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Kak Rose sayang.........

waaaaaaaaaaaaaaa, fink fink......ayu sukeeeeeeeeeeeeeeee:)

Azie said...

As salam Rose. Salam kenal. Cantiknyer roti jala tu. sungguh kreatif. Jom lawat dapur kita, Azie Kitchen and exchange link

Kak Rose said...

ady, sebenarnya nak kaler merah tp jd pink lak!

Kak Rose said...

Torontoview, thanks for the compliment... still got a loooong way to go n a lot more to learn!

Kak Rose said...

Dr. Ina, abes dah la!

Kak Rose said...

Ayu, nak kaler merah tp jd fink-fink je pulak.... sweet kan...

Kak Rose said...

Azie, salam kenal dan tq sudi singgah kat sini... dah ke rumah Azie, seronok baca kisah holiday Azir tu.