Lanai Kijang

Lanai Kijang

Friday, June 15, 2012

Bingka kelapa pandan

kuih juadah minum petang semalam.... semasa jalan2 rumah kawan2 mencari idea nak buat kuih untuk minum petang dan terjumpa menu sedap ni kat rumah Yatie memories.... cuba buat dengan separuh adunan je dulu.... tp bila dah siap dan rasa kesedapannya teras rugi pulak bila buat sikit jer.... x puas makan! sekali ngadap je dah abes! pelahap sungguh kan!

Yatie, iziznkan kak rose cnp resepinya dan kongsikan kat sini ya. terima kasih juga pada penyumbang resepi asal iaitu Kak Wan kerana resepi yg sedap lemak manis ni.

Bahan-bahan
  • 200gm kelapa parut putih
  • 80gm gula pasir
  • 150gm tepung pulut
  • 1 biji telur A - di pukul ringan
  • 4 sudu besar air
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1/4 sudu teh pandan emulco - jika suka
Cara-cara:
  1. Satukan kelapa parut, gula, garam dan tepung, gaul rata. Masukkan telur, pandan emulco dan air sedikit demi sedikit sambil di kacau rata. Adunan tidak cair atau terlalu pekat, kelihatan parutan kelapa bila di adun.
  2. Leser acuan baulu / cara dengan minyak. Kemudian panaskan di dalam oven hingga minyak betul-betul panas.
  3. Keluarkan acuan, masukkan adunan hingga penuh. Bakar selama 20 - 30 minit di dalam oven pada suhu 200C atau hingga permukaan kuih keperangan.

sedap, lemak manis dan sangat terasa kelapa parut dalam tu....

18 comments:

Sheila Shafeareen said...

salam akk rose hemmm sdp ila pun dah pernah try buat...mmg wangi baunya...nak pulak kelapa garing di atas....cam nak buat lg pulak

Yatie said...

Assalamualaikum Kak Rose,
terbau2 harum je kat sini kelapa pandan ni...mmng sedapkan kak bingka ni..masa bakar tu yg harum semerbak jek...comellah bingka ni..

Ilhamkreatif said...

waaa... kak Ros,nampak sedap la..suke lemak2 gitu.

Asyifa Mustaffa said...

nak cuba la k.rose...kebetulan kelapa parut tu bnyk lgi tu....

msti sedap nie kan...:)

Amie said...

Comelnya bingka kelapa pandan dia... resepinya agak mudah ye Rose, memang patut dicuba ni...

Kak Rose said...

Sheila, bila baca review kawan2 kata sedap tu yg lagi rajin nak mencuba... mmg x rugi. sedap!

Kak Rose said...

Yatie, mmg harum bau dia kan... masa makan lagi la sedap! nnti nak buat lg sbb kelapa parut pun ada lagi.

Kak Rose said...

ilhamkreatif, mmg sedap tau... bagus untuk meternak lemak dibadan jugak!

Kak Rose said...

Asyifa Mustafa.... cubalah. bahan2 pun mudah je kan.

Kak Rose said...

Amie, buat kecik2 cepat dimasak dan senang dingap jugak!

Bicara Kak Noor said...

sedapnya nampak kak Rose boleh try nnt buat kecik2 gini best tkyah potong kan hee

inahar ali said...

salam rindu kakrose..waduh dapnyer nampak kuih bingka tu kak..nk kenen 2 ketui..ada lg x?

ibundo said...

salam. Tak apa buat sikit dulu. Dah tahu sedap boleh buat lagi banyak banyak hii.. Bundo suka kalau buat menjadi. Kalau tak menjadi tu alahai.. tu yang frust.

Qasey Honey said...

asslm Kak Rose..sedap nmpknye kuih bingka kelapa tu..comeii lg..

Kak Rose said...

Noor, mmg sedap. x rugi mencuba tau! dan kecik2 tu cepat jer masaknya juga cepat ngapnya!

Kak Rose said...

Ina, wah Dr sorang ni sibuk selalu.... lama x jenjalan ya?

Kak Rose said...

ibundo, betul tu.... x leh nak tamak2 kan.

Kak Rose said...

QH, mmg sedap tau... sila lah mencuba!