Lanai Kijang

Lanai Kijang

Tuesday, June 12, 2012

the result.

Asalamualaikum dan selamat petang semua. petang semalam doktor yang amik darah buat ujian thorough check tu called bagi tau result dah ada and dia soh kak rose datang amik. so pagi ni kak rose g lagi sekali ke subang jaya nak collect the result tu.... masa amik darah tu mmg x plan, so x de la berpuasa bagai.... dan keputusannya glucose masih rendah berbanding yg ujian dulu dalam keadaan berpuasa! kira ok la tu kan.... tp yg x bestnya LDL cholesterol tu dan naik balik jadi 3.51 dari yg dulu 2.9 jer! bila semalam doctor tu bagitau ttg LDL cholesterol tu, terus bersemangat minum susu omega balik! nampak sangat x jaga kesihatan dengan minum susu n makan oat yg berterusan kan.

tp yg buat doctor tu a bit confused ialah ttg potassium yg sangat kurang, cuma 2.5 berbanding the requirement 3.5 - 5.1 (last check at one year ago is 3.7mmol/L) ... tu yg kena amik darah sekali lagi.... doc tu kata by petang ni akan dia akan call kalau dah dapat result.... harap2 ok la kan...

ouchhhh!!! amik darah lagi sekali untuk pastikan whether result untuk potassium tu false atau benar.... dan jugak kena jab untuk perlindungan dari hepatitis A antibody... yg ni mmg x pernah amik lagi, dan akan kena amik sekali lagi in 6 months time... doctor dah remind it'll nice date katanya - 12.12.12... ingat ke tarikh ni nnti agaknya ya! harap2 x la lupa.

dah dapat result dengan ldl cholesterol yg tinggi pun masih nak makan keoy teow ladna ni kat carrefour.... x pe la kan, pas ni bekpes dengan oat n susu omega tu hari2 bagi cholesterol jahat tu turun sket! agak2 janji ni tertunai x? kawan2 ade ke buat test camni ya?.... just nak pastikan badan ni sihat dan x de penyakit2 yang datang menumpang. Insyaallah dan selebihnya kita berserah lah padaNya.

updated: doctor Lee just called at 6.36pm that potassium tu mmg bagi false reading.... result terbaru dah naik jadi 3.5mmol/L, tp masih ditahap min requirement... so kena amik ubat jugak for 2 or 3 months. ubat lagi! pas tu nak kena buat test lagi sekali.

1 comment:

wanie said...

salam..akak punya kolesterol tu oklah jugak..compare Waniey punya result 5.9..camner nak turunkan kak..susu omega dah amik ni...nak kena berapa kerap minum..?..oat..?..tolong kak..kongsi..!!