Bahan-bahan
- 5 keping tempe
- 1 cawan tepung gandum
- 1 sudu besar ketumbar
- 3 ulas bawang putih
- serbuk kunyit
- sedikit garam dan air
- BHN UTK SAMBAL KICAP
- segengam chili padi (kak rose x tahan pedas... buh 2 biji jer cili api!)
- 2 ulas bawang putih
- gula
- kicap manis
Cara-cara
- Potong serong tempe nipis2 supaya rangup.
- Tumbuk bwg putih n ketumbar.
- Campurkan tepung dengan bhn tumbuk dan serbuk kunyit. Letak garam skit. Then masukkan air sedikit demi sedikit sehingga cair macam tepung nk goreng pisang.
- Panaskan minyak, Dah panas bleh la goreng hingga kekuningan.
- Utk sambal kicap - tumbuk chili,bwg putih, dan gula. Then masukkan dlm mangkuk dan bubuhlah kicap. Dah siap..bleh cicah ngan tempe goreng td...
7 comments:
Salam kak rose.
Ohh tempe, sungguh menggoda...tak bley tahan ini macamm!!!
haha.. mmg terserlah kejawaan nya. tun kawin org org johor, tiap2 minggu beli tempe ;) pastu kicap mmg wajibbb.
Sedap ! tempe my peberet ! goreng cmtu jer pun sy dah suka dah...hehe...
hakakkk... wes ngencesssss... njaluk sitik! sambel wes eneng, tempe orak eneng! hehehehe
sedap sgt ni, kalau ratah2 je mmg sesuai sangat
masuk blog kak rose memang meleleh jer lah air liur.. sedapnyaaaaaa lah tempe...
Boleh cuba tempe kami.Just log on fb Tempe Lobai
Post a Comment