Inti:
2 cawan daging kisar
500g ubi kentang ~ potong dadu dan direbus sehingga empuk, toskan
2 biji bawang besar ~ potong dadu
2 ulas bawang putih ~ cincang
1-2 sudu besar rempah kari
1 tangkai daun kari (optional) (kak rose x letak)
Sedikit minyak untuk menumis
Sedikit air
Garam dan gula ~ secukupnya
(kak rose tambah carrot yang disagat)
Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak, tumiskan bawang dan daun kari sehingga wangi dan layu.
2. Masukkan rempah kari dan masak sehingga garing.
3. Masukkan daging dan biarkan sehingga daging masak.
4. Masukkan kentang, garam, sedikit gula dan air. Masakkan seketika sehingga air kering.
5. Tutup api dan masukkan dalam mangkuk. Sejukkan dan sedia utk membuat samosa.
Psssttt... sesapa yang nak belajar camner nak melipat samosa yang cantik tu leh tengok kat blog Bro Rozzan.... sungguh exact dan cantik jer... jeles taw! tima kasih ya ajar cara melipat tu dan mintak izin share kan kat sini....
3 comments:
salam kak..
comeii jek samosa ni..
fara, macam tuannya... gumuks2 n beso2!
hai kak..daging tu klu pkai dging hncur yg kt kdai tu,,perlu di rebus dlu ke cm mne ye??? atau hanye di bsuh trus di masak???
Post a Comment