BAHAN-BAHANNYA :-)
1 bungkus mee maggi perencah kari, asingkan
2 biji bawang merah, dihiris
1 ulas bawang putih, dihiris
1/2 camca besar cili kisar
1 camca besar sos tomato
1 biji telur
Sedikit kicap cair (jika perlu)
2 pelepah sawi, dicuci dan siang
1 kelopak kecil kobis bulat, potong kecil
1/2 batang kek ikan, potong kecil (kak rose ganti ngan crab filamen)
1/2 keping tauhu, didadu dan goreng, toskan
1/2 cawan daging ayam (x letak)
5 ekor udang, dibersihkan
Sedikit air
Hirisan timun, sebagai hiasan
Hirisan cili merah, sebagai hiasan
Belahan limau kasturi, sebagai hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
- Mee maggi dicelur dalam air mendidih hingga lembut, toskan. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang merah, bawang putih dancili kisar hingga garing. Tambah sos tomato dan 1/2 paket perencah kari mee maggi tadi, kacau rata dan tuang sedikit air.
- Masukkan fish cake, tauhu, batang sawi, udang dan daging ayam. Masak sekejap. Tolak ketepi kuali dan pecahkan telur, biar telur mengeras dan kacau hancur. Masukkan mee maggi tadi dan gaul rata.
- Tambah daun sawi dan kobis, kacau hingga mesra dan biar hingga kobis lembut. Rasa dan jika perlu renjis sedikit kicap cair. Bila semua ok, boleh matikan api. Hias dengan hirisan cili merah, hirisan timun dan belahan limau kasturi sebelum dihidangkan..
8 comments:
Sedapnye KakRose buat maggi tuh! I'm just drooling over ya! Makes me hungry now...oooo yummy! :D
ishhh sepantas kilat! tabik la k.rose nih :)
sedapppnya kak roseee nak jugak ade lagi ke kak?
Love, Cik mat gebu is the one to be blame... pepagi dah tayang megi mamak!
nor, wat untuk sarapan td.... hmm memang terangkat! rasa cam makan kat kedai mamak jer.
Chik Mi. jangan tanya... dah abesss dah ... pelahap kan?
Ala..ingat tak nak ambik lunch sebab buat ayam padprik....ni dah tergoda dik Megi goreng Kak rose pulak apa kes????Hancusss!
watie, cam tu la kalau sllu g blogwalking... macam2 terliur!
Post a Comment