Lanai Kijang

Lanai Kijang

Sunday, October 10, 2010

Black pepper spaghetti

Salam hari minggu semua.... kemana ya hari ni?.... yang pastinya bersama2 keluarga la kan.... berjala2 atau berlepaks2 dirumah saja..... kak rose pulak baru je balik dari pasar tani shah alam.... penat jalan cuci mata dan amik tupperware yang kak rose order ari tu... pas jenjalan tu yang penting makan kan..... macam2 kami tapau, nasi dagang, nasi kerabu, akok, popia basah dan goreng juga cendol biasa dan pulut.... huh banyaknya, macam sepuluh orang nak makan! tamak sungguh !

sebenarnya black pepper spaghetti ni nak buat dari ari nor dok tayang kat blog dia tu.... tp ari tu pulak jiran bagi nasi kerabu, simpan balik segala bahan yang dah siap.... dan semalam kebetulan ada kawan datang, masaklah untuk derang.... siap tapau bawa balik lagi.... yalah kalau dah berlebih... dpd x termakan baiklah tapaukan.....tapi..... selalu saja ada tapinya.... yang ni kak rose guna spaghetti yang angel hair, tu yang nampak halus je... spaghetti ni tersalah beli sebenarnya masa nak buat open hse ari tu.... banyak lak tu beli sampai 6 paket...nampaknya kena selalu2 masak spaghetti nih....tadi dah nampak resepi spagheti olio kat rumah CMG... harus dicuba itu. Nor kak rose nak mintak copy resepinya kat sini ya....


BLACK PEPPER SPAGHETTI by Mokwo
bahan2:
1/2 peket spaghetti-- rebus dan toskan (kak rose guna angel hair spaghetti)
150gm daging cincang
3 batang sosej-- hiris
1/2 cawan mixed veggie
4 ulas bawang putih-- tumbuk
4 ulas bawang merah--tumbuk
sehiris halia--tumbuk
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos lada hitam ~ k.nor tambah 1 sk lada hitam yg ditumbuk
kicap manis secukupnye
garam gula secukup nye
minyak utk menumis

cara2nye:
-tumis bahan2 tumbuk
- masukkan daging cincang dan tambah air skit..masak daging sampai empuk.
-tambah mixed veggie. sosej dan segala sos2, kicap
-akhir sekali masukkan spaghetti dan kacau sebati
-perisakan dgn garam dan gula
-hidangkan..biasanye mokwo suka di hidang dgn daun pudina ..tapi ari tuh x dek lah pullook! (k.nor tak letak sbb tak ada stok) kak rose x de gak.

4 comments:

alinac lover said...

oh.simple je ek..

leh try ni. :)

Kak Rose said...

yes, simple yet sooo nice. cubalah

Amy Syaquena said...

salam..

Amy datang bertandang di malam hari sambil nak serahkan awards, jemput ambil awards di sinar raudah ye...

http://sinarraudah.blogspot.com/2010/10/best-friend-awards.html

Kak Rose said...

Amy, salam kembali.... tq for the award, nnti rajin kak rose g maik ya... soklan tu?