salam hari selasa ya..... x baik membazir kan..... so dari melakukan pembaziran baiklah kita buat sesuatu untuk mengelakkannya..... bila membeli x teringat sapalah nak ngabiskan pisang tu... makan dua tiga biji dah yang lain terbiar jer.... so jadilah dia muffin nih....tp yang lebih ialah rasa cekelatnya..... so chocolatey... sbb dalam adunan ada serbuk dan chocolate bar jugak. tenggelam manisnya dek cekelat tu.... untuk yang x suka manis sangat memang sedang elok... jom kita tengok resepinya yang kak rose kopi dari rumah izah yang muffin lover tu. asal dari sifu Myr, Yani.... terima kasih semua.
Banana Choc. Muffin
Sumber : Yani Myr
Bahan-bahan
• *170g tepung gandum
• *30g serbuk koko
• *130g gula
• *1 sudu kecil baking powder
• *secubit garam
• *100g coklat bar (coklat masakan) - patah2kan jadi kecil-kecil
• >2 biji telur
• >75ml minyak masak
• >100ml susu segar
• >sedikit vanila esen
• >2 biji pisang
Cara-cara
Panaskan oven sehingga 170C.
Masukkan semua bahan-bahan yang bertanda (*) ke dalam Food Processor.
Kisar sehingga sekata. (If coklat tak hancur sangat pun takpe.. jadi ketul2 kecil dah ok) Kemudian masukkan bahan yg bertanda (>) ke dalam FP. Kisar sehingga sebati.
Cedukkan ke dalam cup muffin.
Bakar selama 25 minit atau sehingga masak.
Nota : maklang campurkan sekali bahan kering, gaul sebati pastu baru curahkan bhn cecair...
(kak rose pun ikut cara yang ni... senang, x yah nak kuorkan mixer bagai....malas sebenarnya)
jom minum petang dengan muffin ni... betul kata izah... terasa cokelat yang amat!
2 comments:
kak roseeee...nak mufffiiinnn..tetibe rasa cekelat dlm mulut... lama dah tak memuffin.. giler buat kek pulak dah..aisshh tak leh jadi ni..lapo muffin tetibe..hikhik
izah, kalau dekat mau kak rose campak ikut tingkap jer....yes terasa cekelatnya.
Post a Comment