Lanai Kijang

Lanai Kijang

Tuesday, July 10, 2012

Sotong goreng tepung

Asalamualaikum dan selamat tengahari semua..... kak rose dah malas2 nak mengupdate dapur masak yang x seberapa nih. tapi hari ni ada rajin sket nak menepek something kat sini. sotong goreng salut tepung yang rangup nih.... meratah ni je untuk lunch untuk orang yang malas nak masak nasik macam kak rose nih... apa2 je la kan asalkan kenyang perut kira ok la tu kan....

resepi ni kak rose pernah tepek dulu kat sini yang asalnya dari Ayu S'pore n kak rose cnp dari rumah nor secubit garam. terima kasih semua yang sudi sharekan resepi sotong goreng yg sangat best ni.... dan yg penting x incident meletop sky high lagi!....

Ingredients:-
500g sotong
1 cawan tepung gandum
1 sudu baking powder
1 biji telur
sedikit garam & lada sulah
1/2 sudu Italian herbs ~ tak ada, ganti dgn serbuk kari
1 sudu kecil paprika (kak rose x de, x letak)
1 sudu kecil serbuk cili

Method:-
Potong sotong kecil2, bersihkan dan toskan airnya biar sampai kering.
Gaul sotong dgn sedikit garam dan lada sulah.
Pukul telur sikit dan masukkan sotong , ketepikan.
Gaul tepung, baking powder, garam, lada sulah, italian herbs, paprika dan serbuk cili.
Masukkan sotong yg telah digaulakn dengan tepung, salutkankan sotong dengan tepung.
Goreng dalam minyak terendam hingga kekuningan.
Hidangkan dengan Sos Tatar dan sos cili.

13 comments:

Qasey Honey said...

asslm Kak Rose...sedap tgk sotong goreng tepung tu...cantik pula tu...QH kalau goreng sotong mesti ttanggal tepungnye tu...nk cuba guna resepi akak la pulak nti...tq resepi...

Sariyusa said...

Salam, Kak Rose. Ini kesukaan kami setiap kali makan di luar, pernahlah kadang-kadang buat sendiri.. lain kali nak cuba guna respei nilah... thanx, Kak Rose ;-)

Asyifa Mustaffa said...

As salam K.Rose,

menyelerakan la nmpk sotong tu....peberet sy tu bila mkn kat kedai tu...

slalu gak buat dulu...tpi skrng nie cam dah malas jer....

Kak Rose said...

QH, kalau dulu kak rose buat bukan takat tanggal tepungnya je, tp meletop sampai ke siling lagik! jeran sungguh nak buat... tp dgn resepi ni Alhamdullilah.

Kak Rose said...

Sariyusa, mmg kalau makan kat luar ni jugak pebret kami anak beranak... tp mak datok mahalnya...

ni dah leh buat sendiri wpun sotong rm19/kg tp mmg puas makan!

Kak Rose said...

Asyifa, sesekali je nak rajin buat cenggini... sllu tu gedebuk je dalam sayur mayur. senang keja kan!

ady said...

as-salam kak ros
sedapnye tgk sotong goreng tu ..suka ratah2 macam tu aje..

Bicara Kak Noor said...

salam kak Rose,tergoda lah tengok sotong tu,sekali pandang macam udang goreng je sbb cantik je bulat nya tu,nak try jugak resepi ni mesti best ni meratah daripada makan dengan nasi kan..

IBU GRACE said...

oooo..masuk telur dulu eh..ok, nanti sy ikut resepi ni.


saya rebus 15 saat dalam air mendidih - utk tak mau bagi meletup

Amie said...

Kalau kami dapat sotong goreng tepung, memang tak mau berhenti makan....sedap!

Rudi said...

hem nikmatnya sotong goreng tepung, apa lagi sotongnya masih fres.

Mizz Aiza said...

salam.. sedapnya.. kegemaran saya ni.. :)

Anonymous said...

If some one wants to be updated with hottest technologies afterward he must be go to
see this website and be up to date daily.

Also visit my web page; Http://Nutritionistvsdietician.Org