Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, November 24, 2011

Fluffy pancake, lagi!

kan dah kata....akan buat lagi dan lagi dan lagi fluffy pancake yg sedap nih! ari ni x masak n makan lunch tapau jer... senang keja kan.... meh kak rose tepek lagi sekali resepi pancake yg sedap ni ... asal cnp dari rumah Nor Secubitgaram. mekasih ya Nor dan dulu ada jugak buat kat sini.. hari ni kak rose buat doublekan the adunan sbb ada orang tu nak makan banyak2... he he he

FLUFFY PANCAKE
source: Allrecipes
source : K.Nor@SecubitGaram

Ingredients
3/4 cup milk
2 tablespoons white vinegar
1 cup all-purpose flour
2 tablespoons white sugar
1 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon baking soda ~ k.nor letak secubit jer
1/2 teaspoon salt
1 egg
2 tablespoons butter, melted
cooking spray ~ optional

Directions
Combine milk with vinegar in a medium bowl and set aside for 5 minutes to "sour".
Combine flour, sugar, baking powder, baking soda, and salt in a large mixing bowl. Whisk egg and butter into "soured" milk. Pour the flour mixture into the wet ingredients and whisk until lumps are gone.
Heat a large skillet over medium heat, and coat with cooking spray. Pour 1/4 cupfuls of batter onto the skillet, and cook until bubbles appear on the surface. Flip with a spatula, and cook until browned on the other side.

9 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam K.Rose..nampak sedap sgt & gebu jer :D

cida said...

i like pancake!!!

Puan Ros said...

Kak Ros kita pun masukkan N3 pancake yang dibuat hari isnin lepas.Kebetulan pulak ya.Tapi kita buat french toast pancakes.Next time nak cuba kak Rose punya.

Anonymous said...

Salam Kak Rose, veryyyyy fluffy embam-embam-nya itu pancakes lagi jelita rupa-parasnya, super yummy rasa trigin kepingin dipagi nan dingin-sejuk ini!

Salam manis manis madu.

K.Nor said...

gebusnyer k.rose.. ehh pancake k.rose hehe.. mmg puas hati dgn resipi ni kan, nor pun dah tak berpaling lagi dah hehehee

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Kak Rose..
gebus nyer pancake nih.. wah ni mesti best kalau berulang kali hehehe
N tart kentang yg mcm istimewa sekali

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Assalamualaykumwbh Kak Rose....tembam nye gebunye pancake ni.....mmmmm tukar ngn donut2 dua biji boleh....hi3....:)

LinRosly said...

Assalamualaikum Kak Rose..

Mesti Sedap Pancake Ni...Sbb Tu Kak Rose Suka Buat...

rahel said...

salam tuan rumah (kak Rose)..
ada lagi k pankek tu? tinggi gebus jer..suka tengok..