Lanai Kijang

Lanai Kijang

Saturday, November 12, 2011

Kelebihan buah kiwi

ada sapa2 suka makan buah kiwi ni? rasa mmg masam2 sket tp sangatlah sedap! kak rose biasanya x suka pada buah yg masam2 ni tp not to these kiwi fruits.... masam tp nak makan jugak... kebetulan hari ni g carefour ada lah offer buah ni...., 5.90/pack je tu yg bli sampai 4 pack... x pe boleh simpan buat stok kan....

baca jugak ttg kelebihan buah kiwi yg sedap nih.... mmg banyak baiknya memakan buah ni kerana ia adalah sumber vitamin C dan ni yg kak rose cnp dari sini untuk kita kongsikan kebaikkan buah masam ni...

Anti Oxidant properties of Kiwi Fruit

It is important to note that kiwi fruits contain a remarkable amount of Vitamin C, E and A. Vitamin C is a water-soluble antioxidant that has been proven to protect our body from free radicals, dramatically improving the health of individuals who consumed it regularly against all kinds of disease, from cardiovascular problems to cancer and obesity.

Vitamin E has been proven to have similar effects, but is fat-soluble and thus is complimentary to Vitamin C in its functions. Kiwi fruits contain both these vitamins in high amount, which help protect our body against free radicals from all fronts.

Kiwi fruits have a high fiber content

The high content in dietary fiber helps improving diseases such as diabetes, by controlling sugar levels, and colon cancer, since fiber binds to toxic compounds in the colon and helps us expel them.

Fiber has also been proven to reduce cholesterol levels, improving the conditions of patients with cardiovascular diseases and lowering the probability of heart attacks.

dan kalau nak tahu lebih banyak ttg kebaikkan buah kiwi dan bermacam artikel tentang nya bolehlah baca kat sini.... mmg banyak menafaatnya.

Summary of Kiwifruit Health Benefits

Eating kiwi fruit is clearly a healthy choice, and it is particularly useful in these cases:

  • Prevents Asthma
  • Prevents wheezing and coughing, especially in children
  • Protects our DNA from mutations
  • Provides a healthy amount of antioxidants and vitamins
  • Helps prevent colon cancer thanks to a high fiber content

12 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam K.Rose.Atie xpernah mkn/beli buah kiwi sbb masammmmm rasanya..ngeee
Hope satu masa nanti,atie akan menyukainya...

cik cek said...

Cek suka..cek suka...tapi suka yg Gold Kiwi tu...tak masam sgt...he he...tapi memang best buah kiwi ni...

Anna Qawina said...

aslmkm Kak...ada buah kiwi dlm peti nih..jom makan sama2...hehe

Qhaifa Nur said...

betul tu buah kiwi banyak khasiat, yang tak tahan mahal harganya, sesekali kena beli gak......
makan sejuk2 aduh sedapnya........

Kak Rose said...

atie, mmg masam tp ada manisnya jugak!

cuba try test mana tau nnti jadi suka pulak.

Niza said...

kita pun suka makan buah kiwi... sedap tapi harganye mahal skit

Kak Rose said...

cik cek, 2 2 kak rose suka... mmg yg kuning tu lebih manis dan leeeebih mahal.. tu yg x tahan tu.

Kak Rose said...

Anna, jom2... stok banyak ni.

Kak Rose said...

Qhaifa, nak makan kena bli jugak kan...

Kak Rose said...

Niza, td nampak offer tu yg bli banyak tu... sllu kalau bli pun takat satu pack jer!

JaSSNaNi said...

kak rose... suka la nani ngan buah kiwi.. tapi kiwi skrg ni mahal betul kan.. hmmmm.. anak2 plak suka makan kiwi gak.. :) alahai.. teringin nak cedok2 kiwi bila belah 2 tu.. hihihi..

kanzaenterprise said...

salam perkenalan...jom singgah..best blog nie..jgn lupa follow:)