Lanai Kijang

Lanai Kijang

Wednesday, November 16, 2011

Chiken pie

chicken pie versi malas... tutup bersilang je inti dalam tu!

ni projek tengahari tadi dengan anak dara kawan yg teman kan kak rose kat rumah sementara hubby out-station.... katanya teringin sangat nak makan homemade pie ni.... so kak rose pun soh la dia cari resepi yg mudah dengan segala bahan ada kat dapur.... nasib baik la hampir semuanya ada cuma button mushroom tu jer yg x der.. she did some of the preparation... potong bawang n kentang je pun, yg lain tu kak rose jugak yg kena buat... n dia jugak yg mixed the pastry pas kak rose dah siapkan semua bahan tu.... and it turn out sangat nice.... tq to noridahling from Myr. kak rose cnp kat sini ya...

Bahan-bahan

  • pasrty:
  • -150gram butter
  • -250gram tepung gandum
  • -1 sudu kecil gula
  • -1 kuning telor
  • -secubit garam
  • inti:
  • ~1 bijik bwg bsr dicincang
  • ~1 cwn kentang yg dipotong dadu
  • ~1 cwn mix vegetable
  • ~cendawan butang dihiris (kak rose x letak... x de)
  • ~2 keping dada ayam diptg kecil
  • ~minyak
  • ~1\2 cawan air.
  • ~1 sudu bsr tepung jagung+2 sudu bsr air
  • ~1 sudu bsr gula & sos tiram
  • ~garam dan lada sulah
Cara-cara

· pastry: ~gaul dgn tgn sume bhn2 pastry sehingga jadi mcm breadcrumbs.

masukkan sedikit air sejuk sehingga doh menjadi lembut.

inti: ~goreng kentang sehingga berwarna keemasan..set aside.

panaskn 2 sudu minyak..

tumis bwg besar kemudian masukkn mix vegetable..cendawan..ayam dan kentang yg telah digoreng td..

masukkan air..sos tiram..gula..garam & lada sulah.

akhir sekali masukkan tepung jagung supaya inti menjadi pekat.

sejukkan inti.


roll out doh dan potong mengikut acuan pie..

letakkan inti kedalamnya dan ditutup dgn kepingan doh..

atas pie dicucuk dgn garfu dan disapu dgn kuning telor..

bakar ke dlm oven 180celcius selame 25-30 minit.

lebihan doh boleh digunakan untuk menghias pie..

sedap sangat.... suam2 lagi dah pekena 2 biji. x rugi mencuba wpun rupanya x secantik tuan punya resepi......

20 comments:

tun_telani said...

wallaaa~~~ kak rose!! tun terliur sangat2 dh nii... dh lama x makan..

cik cek said...

Kak Rose...byknya chicken pie...boleh mintak sikit ke...bestnya dapat sebiji dua ni...tak yah mkn malam...mesti kenyang...:D

Nieza said...

sedapnya tgk pie ni kak...kalau byk inti lagi sedap ni:)

Anonymous said...

Salam wahai Kak Rose, begitu menawan rupa-paras ayam pie warnanya lembut kali, adore begitu.

Sementara berhenti seketika ini, Ratna cuma komen-berkomentar sahaja ya Kak Rose.

Salam manis manis madu.

Kak Rose said...

tun, jom buat.... sedap nih!

Cendana Kasih said...

waaa...ada ciken pai lak kat sini..sedapnyer..dah lama bercadang nk buat, tp tak kesampaian...

akak, saya amik seketui yer...hehehe

Kak Rose said...

cik cek, satu adunan ni kak rose dapat 12 biji guna acuan muffin... mmg sangat mengenyangkan!

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Kak ros nampak sedap tu...comel macam bakul kecil.

Kak Rose said...

Nieza, betul tu... isi inti banyak2 sampai mumbung!

Kak Rose said...

Ratna, melayan anak kawan yg nak makan pie ni... sedap lak!

x pe, take ur time to fully rest and don't forget to make a comeback ya... I'll be waiting...

Kak Rose said...

Noorma, ni pun first time buat, it's turn out nice... jom la buat!

Kak Rose said...

Ros, x de acuan pie, tu yg masuk je dalam muffin tray!

kasihredha said...

cantiknya chicken pie akak...
rajin le akak ni

azieazah said...

Nampak simple tapi hebat! Kalu saya ni, mau seketul sekali ngap masuk mulut. Urmmpppp! mulut penuh tak boleh nak komen lagi dah.. hehehe

JaSSNaNi said...

Assalamualaikum kak rose...
wahhh simple je tapi sedap.. kan kan.. suka la nani ciken pai ni.. nak wat gak la nanti.. ehehehe.. Suka2 nak tiru idea orang kan.. :) hihihi

Uncle Lee said...

Hello Kak Rose, first time I see these. Look like tarts. Very nice and looks very delicious.
You ada degree in cooking, I can see, ha ha, 'Foodlogy'.
Wish I am your neighbour. I bring rambutans, or goreng pisang, and get maybe 3 pieces of these lovely chicken pie.
You have a nice day, Kak Rose.
Lee.

Kak Rose said...

kasih, ciken pie bodo2 jer... rasa mmg ummmphhh tp rupa... alahaiiii

Kak Rose said...

azie, yg penting sedapkan...

Kak Rose said...

Nani, kak rose pun asik tiru idea orang jer...

alhamdullilah kerana ada yg nak kongsikan resepi yg boleh kita cuba... yg penting kita buat sendiri, cuma resepinya je yg kita share kan?

Kak Rose said...

Uncle Lee, mmg very delicious even the looks are really out! it's doesn't look like a pie sbb malas nak buat the cover on the top tu!

foodlogy?, but I prefer to belajar some tips on ur Ninjalogy! boleh kan?

kalau datang bawak durian, I boleh kasi lagi banyak itu chicken pie... he he he