Lanai Kijang

Lanai Kijang

Tuesday, November 29, 2011

Sweet n spicy chicken oat

Asalamualaikum dan selamat tengah hari.... ha ni baru habis lunch yg dimasak sendiri dengan rajinnya! setelah hampir seminggu asik tapau n makan luar dan hari ni mula masuk dapur semula... kesian dapur ku itew, nak jugak sepah2kan kan.... dan buat ayam ni setelah nampak kat dapur Nor Secubitgaram.... kebetulan ada pulak mangga muda, terus la buat projek untuk lunch td. gabungan yang sangat ngam... mangga muda, carrot dan segala bahan2 sampingannya... meratah sehingga menjilat jari!

Nor, kak rose mintak resepinya nak cnp kat sini ya... mekasih banyak2 share resepi sedap nih!

SWEET & SPICY CHICKEN OAT

Ingredients:
500 g boneless chicken
1 cup Quaker Oats Quick Cook
½ cup corn flour ~ k.nor gantikan dgn tepung beras (kak rose guna tpg jagung)
Pinch of salt
White pepper to taste
1 egg beaten
2 tsp. fish sauce
Cooking Oil
Curry leaves
5 tsp. Chili Thai Sauce
1 tsp. lemon squeeze ~ k.nor gantikan dgn perahan limau kasturi

Garnishing
2 cloves shallot, finely chopped
1 stalk of coriander leave, finely chopped (kak rose x de... so x letak)
5 chili padi, sliced finely ~ k.nor lebihkan
1 carrot, sliced finely
½ orange; thinly sliced ~ k.nor gantikan dgn parutan mangga muda
1 tsp. sesame seeds ~ lupa nak letak.. :)
1 sudu besar gula ~ k.nor tambah

Directions
Add Quaker Oat Quick Cook together with corn flour in 1 bowl. Stir thoroughly & put aside
Cut chicken by lengthwise inside measure ½ cm. Marinate chicken with black pepper, pinch of salt & Fish sauce. Add egg & stir well
Dip chicken into oat / corn flour mixture.
Heat cooking oil in saucepan. Deep-fry the chicken with curry leaves till cooked. Drain and set aside.
Add in the cooked chicken, carrot, shallot, coriander leave, sesame seeds & chili padi into dressing bowl.
Use the oranges to decorate the dish on the side
Mix well Thai chili Sauce & Lemon squeeze. Pour into the dressing bowl. Serve immediately

Cara K.Nor utk garnishing:
Hidang ayam dlm pinggan dan picitkan sos cili thai keatasnya.
Kemudian gaulkan carrot, mangga muda, cili padi, daun ketumbar, perahan limau kasturi dan gula dalam sebuah bekas hingga sebati dan letak atas ayam.
Siap utk dinikmati :)

** kak rose ikut cara nor untuk garnishing.... walllllaaaa!!!! sedap sangat dengan gabungan carrot dan mangga muda tu.... mmg suggestkan pada kawan2 untuk mencuba!

10 comments:

tun_telani said...

adoiiiii!!!! meleleh air liur nengok nii....

Kak Rose said...

tun, harus dicuba ni.... sedap sangat wey!

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Kak Ros kalau makan resepi ni kat restoran Thai memang sedap la kak ros.

K.Nor said...

uishh k.rose.. menu pebret seisi keluarga nor ni.. meleleh nengok ni k.rose.. sedap kan.. ratah2 ajer pun sodap!! :)

Cendana Kasih said...

salam kak Rose...tak abis2 ker diet nyer lagik??? tp kalo salad cenggini, tak diet dah...mmg sedap...

Kak Rose said...

Ros, sekarang x yah nak g restoran, wat sendiri lg puas ati makan!

Kak Rose said...

Nor, mmg sedap sangat... meratah je sudahnya... pasti nnti ada tayangan amal lagi... he he he

Kak Rose said...

Noorma, x de mendanya diet... weight dah nak dekat balik asal.... huhuhu...

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Kak Rose................amat2lah mengguda mode penggunaaan minyak goreng...he3....sbb myk susah nak dpt ar....:) yum ym yum....ada aots,,,cihat ni!!!

Kak Rose said...

Ayu, susah dapat minyak, kat Doha dah ker?