Lanai Kijang

Lanai Kijang

Wednesday, November 23, 2011

Tart kentang

makan dengan cili sos... walllahhhh!!!!! sedapnya. panas2 lagi dah ngap 2 ketul!

Salam dan selamat tengahari semua.... pasti dah lunch kan... menu apa agaknya tengah hari ni ya? kak rose ternampak resepi tat kentang ni kat rumah Ros Sinaranmenu tu pagi ni.... ya lah balik dari brisk walk terus nagadap pc sambil2 nak kasi peluh kering.... g la jenjalan dulu pepagi, sekodeng dapur orang.... Alhamdullilah terpandang resepi ni, tp kalau nak wat pasti lambat kan, jd bekpes dulu dengan roti bakar, secawan susu omega dan nescafe.... dan pas sarapan tu kak rose dok lagi kat pc... teringat lagi kat resepi ni..... x leh jadi ni...

so, kena lah rajinkan diri, walaupun kentang cuma ada 3 biji jer, jadi kak rose lebihkan jejari ketam tu dan kak rose tambah jugak celery yg diracik2.... ros, agaknya kalau ada tambah cili merah yg didadu lagi sedap agaknya.... apa pun terima kasih ya Ros bagi idea nak wat tart yg cenggini dan kak rose mintak izin nak tepek kat sini lak resepinya.... mintak halal ya!

Bahan-bahannya
* 5 biji kentang dikupas basuh bersih dan diparut halus
* 1 biji karot di kupas dibasuh dan diparut halus
* 1/2 biji bawang besar juga diparut
* sedikit potongan daun bawang
* 2 batang crab stick dipotong kecil
* 1/4 cawan susu
* 3 biji telur
* 1 packet mozzarella cheese
* garam dan serbuk lada putih ajishio secukup rasa

(kak rose tambah 1 batang celery, 1 sudu besar tepung gandum n 1 sudu keci tepung jagung bancuh ngan susu + telo tu.... memandai jer kan.... turn out nice, x melekat to the muffin pan wpun kak rose x sapu butter!)

Cara memasak
1- Campurkan parutan kentang ,carrot dan bawang besar dalam satu bekas.Perah keluar airnya sebanyak yang boleh.
2- Susu dipukul bersama telur dan tuangkan kedalam campuran kentang tadi.kacau rata.Masukkan daun bawang isi kentang dan segenggam penuh cheese dan gaul sebati..
3- Sapukan butter atau minyak masak sekeliling muffin pan.Masukkan sesudu besar adunan kedalam acuan dan letakkan sedikit cheese diatasnya.
4- Bakar dgn kepanasan 190C selama lebih kurang 20 minit atau sampai cheese bertukar keperangan.Sejukkan seketika sebelum dikeluarkan .
5- Siap dihidang bersama sos pilihan atau makan begitu sahaja.

20 comments:

Faiz said...

wahh kak rose!!best nyerr..nak try jugak nnti

Arizakiah said...

Tengok bahannya simple je.....nak buat petang ni jugak......

Qhaifa Nur said...

best sangat, nak share resepi kak rose..

Kak Rose said...

Faiz, mmg best... makan panas2 ngan sos. cuba ya!

Kak Rose said...

Arizakiah, ya, semua bahan yg ada kat dapur... cuma cheese tu kak rose punya tinggal ciput jer!

Kak Rose said...

Qhaifa Nur, sila... sila. kak rose pun cuma panjang2kan resepi dari kawan2....

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

lajunyerrrr............ ada lagi tak? nak rasa.. hehehe..

smlm pun sy terliur tgk tart kentang yg Puan Ros tayang.. tp tak dpt nak buat lg sbb cheese takder.. sabau ajelah.. tgk2 Kak Rose dah buat dulu.. eh! baru perasan dua2 kakakku ini adalah Puan Mawarlah! hehe...

okey.. lenkali sy pun nak tambah tepong juga seperti saranan Puan Ros semalam... TQ kedua2 Puan Ros/Rose utk eksperimen ni....

Yatie said...

menyelerakan sungguh...mcm nak buat je petang ni..sedap makan panas2 kan..

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

kak Ros suka222...nanti ros ikut resepi kak Rose pulak ya.Espress sungguh la tukang2 masak ni.

HALAMANKU said...

Salam akak nampak sedap n menyelerakan.. masuk list.. nak wat.. bhn2 cam ader jek kat umah tu... he he he he.. semangat tak hingat hi hi hihi

Kak Rose said...

Madiha, cepet2 g bli cheese tu... sedap dan mengenyangkan!

Kak Rose said...

Yatie, hujan2 ni mengunyah dengan secawan kopi panas... wallah sedapnya!

Kak Rose said...

Ros, bila air liur dah menjejeh kena la express... nasib baik semua bahan ada wpun cheese tu tinggal ciput jer... nasib baik cukup untuk tabur kat atas tu!

Kak Rose said...

Erma, wah ramai yg nak cuba nih... tp mmg x rugi, sedap wooo!

dZana said...

aslmkum kak rose.. aduhai kak.. smlm tgok kt dapur sinaran menu.. hr ni dah smpi sni pulak.. kene balik cepat la.. lama2 takut banjir lak kt sni nnti....hihihi

Qasey Honey said...

wah nmp sedap..nti nk try buat la

Kak Rose said...

dZana, cepat2 buat... virus cepat je berjangkit ni...

Kak Rose said...

Qasey Honey, mmg sedap taw... taruk cheese banyak2 lagi best!

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Masya'Allah, cedap dap dap nyerrrrrrrrrrrr kak rose....nak kene cari potato gak la ni...:)

Kak Rose said...

Ayu, g cepat bli kentang tu...cheese jgn lupa lak!