Lanai Kijang

Lanai Kijang

Monday, November 14, 2011

Apam beras

lama rasanya x buat apam beras ni.... dan bila teringin nak makan x de pulak nasi sbb this lately asik tapau makan nasik tapau jer. ari ni pun tapau lagi... malas sungguh kak rose ni kan.... x kan nak bli nasi asing2 kan.... so semalam masak nasik n bagi lebih sikit sbb mmg teringat nak buat apam beras ni... dah banyak kali buat dan tau kesedapannya jadi buat lagi dan lagi dan lagi la...

ada yg rajin buh kaler2 tp yg banyaknya main selepuk gitu je dalam acuan puteri ayu ni.... dah jadi macam serbaguna lak acuan ni... kuih puteri ayu nya entah kemana yg jadi asik apam jer.... x kisah la kan, sbb sendiri buat dan sendiri yg nak makan.... suka ati la...

ni panas2.... baru turun dari kukusan...

terimakasih cha@Myr yg kongsikan resepi ni ya... dulu kak rose ada tepek kat sini. dan izinkan kak rose sekali lagi nak sharekan kat sini pulak ya...

Bahan-bahan ( 5 org )
  • 2 cwn nasi
  • 2 cwn tepung gandum
  • 2 cwn tepung beras
  • 1 cwn brown sugar (kak rose guna gula putih sepenuhnya)
  • 3/4 cwn gula
  • 2 1/2 cwn air
  • 1 sudu kecil yis (mauripan)
  • kelapa parut dgn sedikit garam
Cara-cara
  1. blend nasi dan air sehingga hancur.
  2. setelah hancur,campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
  3. dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
  4. selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
  5. perap selama 3 jam.
  6. masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
  7. hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..siap!

11 comments:

Nieza said...

apam beras ni memang sedap...lama juga nieza tak buat kak...tgk kan apam kak rose yg cun warnanya terasa nak ngap jer...hehe

Yatie said...

sedapnya tngk apam beras akak ni, lama dah tak buat apam..mcm skrng gak nak buat...

Ctnaemah said...

kak rose..romantiknya kaler apam2 ni..geram arr kita tengoknya..heheh

Kak Rose said...

Nieza, lama x buat teringin lak nak makan... kebetulan ada belen nasik...

Kak Rose said...

Yatie, jom g buat sekarang!

Kak Rose said...

ctnaemah, saja bagi kaler maler... biar cantik dimata dan sedap dimolot!

kasihredha said...

sedapnya kak
cantik sangat colour2 tu

Uncle Lee said...

Hello Kak Rose, chantek betul your these apam beras.
Ni semua you belajar sendiri, ke makcok or nenek's recipes? Ha ha. You are very good. Love the rainbow colours, very attractive.
Nice texture too.
I love the mixed colours ......first time see these too.
YOu have fun, keep well. Lee.

Anonymous said...

Salam Kak Rose, petang-petang segini bikin Ratna kepingin terhadap apam beras yang cantik-jelita sekali lagi-lagi yang ada tiga warna .. jelita-nya! berbunga-bunga mekar serasa anak mata memandang, terpesona ... terpesona ..

Tringin sediakan tapi kukusan seperti Kak Rose tidak punyai, rasanya jika gunakan cara bain-marie di-oven tidak akan menjadi, gimana tu?

Salam manis manis madu.

HomeKreation said...

Salam KakRose. Cantiiiiiiiik!

Cendana Kasih said...

lawanyer apam beras kak Rose ni...tingin nk buat...