hari ini baru dapat masak dan mmg buat lebih2 untuk anak bawak bekal balik ke melaka... ayam masak bali, sambal gesek ikan bilis yg kak rose blend jer, jugak serunding ikan yg kak rose buat ari tu.... resepi ayam masak bali ni kak rose amik dari rumah Nor dan dulu pernak buat gak kat sini.... mekasih ya Nor dan sekali lagi kak rose sharekan resepinya.
AYAM MASAK BALI Oh Malaysia
resipi/sumber: Amir Said Oh Malaysia
Bahan-bahan
Ayam ~ k.nor guna 1/2 ekor ayam
1 biji bawang besar / 6 biji bawang merah
2 biji bawang putih
2 sudu serbuk kunyit ~ k.nor guna 1in kunyit hidup
1 sudu kecil ketumbar (coriander powder)
1 sudu kecil jintan manis (aniseed)
1 sudu kecik jintan kasar (ground fennel seed)
3 batang serai (2 dikisar dan 1 diketuk)
Kicap pekat ~ k.nor letak 1 sudu besar
Cili kering ~ k.nor letak 2 sb cili mesin
1 tangkai daun kari
3-4 helai daun limau purut
Asam keping
Minyak masak
Garam
Gula
Kisar bawang besar, bawang putih, ketumbar, jintan manis, jintan kasar, cili kering dan serai.
Gaulkan bahan yang dikisar bersama-sama kunyit dan kicap pekat. Kemudian perap ayam dengan bahan ini.
Panaskan minyak dan masukkan ayam yang telah diperap ke dalam kuali. Bahan perapan jangan dimasukkan lagi.
Bila ayam sudah agak masak, masukkan bahan perapan tadi. Masukkan juga daun kari, daun limau purut, serai dan asam keping.
Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Siap untuk dihidangkan. Selain nasi, boleh juga dihidangkan bersama-sama nasi impit.
* * Kaedah K.Nor:
Setelah ayam digoreng 3/4 masak, angkat dan ketepikan.
Pastu tumis semua bahan2 perapan hingga kering dan masukkan sedikit air dan masak lagi hingga pecah minyak.
Pastu boleh la diteruskan kaedah berikutnya spt dlm resipi.
*** kak rose ikut cara Nor yg lebih mudah ni....
2 comments:
salam kak,
sy follow blog akak..
pernah juga buat masak bali ni,tp bukan dr resepi Amir Said.mmg sedap sbb byk kandungan segala rempah.
salam ...wahh ayam tu mmg nampak sedap
Post a Comment