Lanai Kijang

Lanai Kijang

Monday, May 7, 2012

Serunding ikan

serunding ikan yg kak rose buat petang semalam.... adoyaiiii... lamanya nak bagi dia kering betul2, maklumlah memasak dengan api kecik dan takut hangus lak sbb sambil menunggukan serunding ni sambil layan main game bodo2... kadang2 sampai terlupa yg serunding ada atas dapur! buat ni untuk jadikan stok, nnti2 kalau nak makan serunding dah sedia ada kan.. bila baca kat ruangan komen tu ada yg kata makan dengan nasi impit, dah teringin lak pulak... nntilah kalau rajin boleh rebus nasi impit, stok pun dah ada.

resepinya kak rose cnp dari Myr oleh junjs11, mekasih ya dan izinkan kak rose nak kongsikan kat sini pulak.... kak rose buat dengan sekilo ikan kembung n double-up bahan2 kecuali cili api tu....

Bahan-bahan

  • 1/2kg ikan-rebus n blend/tumbuk isinya
  • 1 1/2 cawan pati santan
  • bahan2 kisar:-
  • 15 cili kering
  • 2 in halia
  • 2 batang serai
  • 15 biji cili merah (kak rose gantikan dengan 5 biji cili api)
  • 2 ulas bawang putih
  • # 2 asam keping
  • # 2 sudu teh garam
  • # 2 sudu teh gula

Cara-cara

  1. tumis bahan mesin. masukkan santan, asam, isi ikan dan lain2.
  2. masak atas api sederhana hingga kering.

close-up sket.... mewah dengan isi ikan.

9 comments:

Bicara Kak Noor said...

sedapnya kak rose,kalau saya buat popia yg kecik tu sedap ni guna serunding ikan kasi pedes2

tun_telani said...

sedapp!!! kat ganu mmg makan ngan nasi himpit, x pun wat mini popia.. mkn kejap je habis. nk nunggu siap tu mmg seksa kan.

Liza said...

cedapnyaaa serunding ni, tp Liza xpernah buat pun, beli jer memanjang....ihihhihhi

kakna said...

raya ni boleh cuba..hehe..

Cik Puan Izan❤ said...

kak rose... kalau mkn pulut dgn serunding tu mesti sedap kan... nak mintak resepi lah

Uncle Lee said...

Hello Kak Rose, I love this, tetapi not sure apa meaning 'serunding'. But sounds nice.
I think makan with roti macham sandwich pun boleh....
I can just imagine the wangi.
Ni la masuk mulut lupa nama mak, ha ha ha.
Have a nice day.
Lee.

Kak Rose said...

Noor,
x rajin la pulak nak buat popia kecik2 tu... dulu pernah gak buat sampai saklit leher teleng nak menggulung tu... makan kejap je!

tun, betul sangat tu.... nnti kalau rajin nak rebus nasi impit jer!

Liza, mmg sedap, kalau rajin boleh la mencuba nnti. tp mmg jenuh nak menunggu kering tu!

kak na, tunggu raya buat popia kecik ya?

Izan, silakan... makan dengan pulut pun ok gak!

Uncle Lee. it's some sort like floss... made of ikan. mmg sedap. kalau dapat makan boleh lupa nama mak taw!

Fatin Nasuha said...

Kak ros..nk tnya.. time tumis buh minyak x.. sy ade buat.. dia jdi berketul dan brmnyak.. n xthan lama.. 2hri.da basi..ke xpayh bubuh mnyak pon time mnumis

Fatin Nasuha said...

Kak ros..nk tnya.. time tumis buh minyak x.. sy ade buat.. dia jdi berketul dan brmnyak.. n xthan lama.. 2hri.da basi..ke xpayh bubuh mnyak pon time mnumis