Lanai Kijang

Lanai Kijang

Tuesday, May 8, 2012

Laksam

salam dan selamat petang.... dah petang hari baru dapat nak ngadap menda ni.... pagi tadi g pot pet ngan kawan yang nak mintak tolong buatkan laksa johor dan tepung pelita untuk yasinan dan jamuan perpisahan pada hari sabtu ni... Insyaallah dan harap2 kak rose cukup sihat untuk nak menyempurnakan permintaan kawan tu.... balik rumah terus siapkan nak buat laksam ni.... sebelum g tadi dah siap rebus ikan.... bila balik tengahari dah lapo laju je nak siapkan.... dan dapatlah lunch dengan laksam yg dah berhari2 teringin, macam mengidam lak kan?.... masih guna resepi dari Yani@Myr tu.... mekasih ya...

Bahan-bahan ( 2-3 orang )

  • 3cwn tpg beras
  • 1/2 cwn tpg gandum
  • 4cwn air suam
>> Bahan ulam
  • timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)
  • >>cili:
  • cili merah
  • belacan (kak rose x makan so gantikan ngan udang kering)
  • garam
  • limau

>>bahan kuah:
  • Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh
  • Sdkt halia
  • Sdkt bwg putih
  • Sdkt bwg merah/besar
  • Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok
  • Santan
  • Asam keping
  • Sdkt garam
  • Sedikit gula merah/gula

puas dapat makan.... siap tambah2 lagi tu!

Cara-cara
  1. Cara buat laksam: Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
  2. Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis
  3. Untuk kuah: kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.
  4. Untuk cili: cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau

22 comments:

Watierman said...

Assalam kak Rose...Watie ppernah makan laksam..tapi tak pernah buat...sebab Hubby agak cerewet tetang apa yang dihidangkan untuk dia...maybe one fine day nak juga try buat..untuk Watie sendiri yang makan....cam senang jer tu!!TQ share the recipe ya Kak Rose!

K.Nor said...

cantik laksam k.rose.. licin jer :)

CourFeyLia said...

aiyoook... msk blog akak jek trus msg ayah bli kn bhn2 nk wat laksam... tah jd tah x... hahaha...

Bicara Kak Noor said...

salam kak Rose,kak noor baru buat semalam masih berbaki laksam kuah yg habis hahaa..

tun_telani said...

salam kak rose! sedapnyerrr!!!! tun paling suka makan laksam! kalau ada laksam dpn mata, mende lain x nmpk dah.

TopsyTurvyMum said...

Salam Kak Rose,
Kecur air liur tgk laksam akk..feveret tu:)
Memang kalau buat pun guna resepi ni.

Amie said...

Sedapnya! Terasalah kuahnya yang berlemak tu... kalau Amie makan laksam, memang nak tambah, makan pun berkali-kali, berkali...kali tak puas!

norlieharumaini said...

sedapnya.. suka...tapi belum ada kudrat untuk membuatnya.. mintak sepiring boleh..

mrs Gee :) said...

ya Allah sedapnya.. terliur sungguh lah tengok laksam nih..

♥MAMASYAZA♥ said...

dah lama saya tak makan laksam...nampak sedapppp sgttttt

Kak Rose said...

Watie, dulu kak rose x pandang pun laksam nih... tp bila dah sekali rasa... terjatuh chenta pulak! tu yg rajin nak wat tuh

Kak Rose said...

Nor, tu la nasib baik je menjadi... tp resepi Yani ni mmg best sangat!

Kak Rose said...

CourFyeLea... selamat memasak ya.

Kak Rose said...

Noor, len kali kena ready dgn ikan banyak2... boleh hirup kuah tuh!

Kak Rose said...

Tun, kak rose pun dah tersuka jugak makan laksam nih...

Kak Rose said...

TTM, kak rose pun mg stick dengan resepi ni jer.... sedap!

Kak Rose said...

Amie, kalau buat mmg nak banyak jer... bukan tamak tp nak makan berulang2.... sampai puas gitu!

Kak Rose said...

norlie, cubalah... x lah serumit mana buatnya....

Kak Rose said...

mrs Gee... mmg sedap, buat sendiri baru puas ati makan kan...

Kak Rose said...

mamasyaza, kalau malas nak buat boleh bli jer... tp kekadang tu x menepati citarasa la kan... ada je kureng nya!

KuNanGKuNanG said...

suka makan laksam ni. blajar wat laksam dari mak member sy di kelantan..

aDisH.sHidA said...

shida pun buat laksam guna resepi yg nie jugak...alhamdulillah family suka...dan selalu dorang mintak buatkan....