Lanai Kijang

Lanai Kijang

Wednesday, March 21, 2012

Fluffy pancake

satu adunan ni kak rose dapat 4 keping pancake comel ni.... cukuplah untuk kami 2 beranak. makan dengan madu n colorful n choc rice... best!

buat lagi fluffy pancake sedap ni petang semalam..... resepi yang sedap ni pasti akan ada ulang tayang dan akan berulang ulang lagi..... sejak jumpa resepi dari Nor secubitgaram ni dah x buat resepi pancake yg biasa tu.... dan ni pun atas permintaan anak dara kawan yg temankan kak rose malam tadi.. so buat pancake ni untuk dinner la kiranya. ada ke orang dinner dengan pancake? gasak je la kan.... asal perut kenyang.

resepinya, sekali lagi kak rose sharekan kat sini ya... mekasih Nor.

FLUFFY PANCAKE
source: Allrecipes
source : K.Nor@SecubitGaram

Ingredients
3/4 cup milk
2 tablespoons white vinegar
1 cup all-purpose flour
2 tablespoons white sugar
1 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon baking soda ~ k.nor letak secubit jer
1/2 teaspoon salt
1 egg
2 tablespoons butter, melted
cooking spray ~ optional

Directions
Combine milk with vinegar in a medium bowl and set aside for 5 minutes to "sour".
Combine flour, sugar, baking powder, baking soda, and salt in a large mixing bowl. Whisk egg and butter into "soured" milk. Pour the flour mixture into the wet ingredients and whisk until lumps are gone.
Heat a large skillet over medium heat, and coat with cooking spray. Pour 1/4 cupfuls of batter onto the skillet, and cook until bubbles appear on the surface. Flip with a spatula, and cook until browned on the other side.

masih dalam koli.... mula2 guna cenonet non-stick koli dan bila dah set atas dia, tebalikkan pada another koli.... senang keja kan, dan pancake akan come out comel jer!. mekasih pada Nor secubitgaram yg bagi tips memudahkan keja ni!

9 comments:

Anonymous said...

wahh sungguh gebu pancake itu...

Sari Yusa Ibrahim said...

cantiknyaaaaaaa permukaan dia, memang fluffy!

amek resepi, tenkiuuuuuuuuuu..

zila said...

salam ziarah kak..ya ampun sangat cantik permukaan dia licin jew..bole cuba;)

Kak Rose said...

Anon, mmg gebu sangat!

Kak Rose said...

Sari Yusa, sama2 dan selamat mencuba ya.

Kak Rose said...

salam jugak buat zila... guna non stick koli n jgn letak minyak. nnti jadila licin je.

Chah said...

mak ai....anggun banget tu kak! sayapun penah guna resepi kak nor tp kalau saya mesti ada yg sompek2 jugak...cabaran ni!

Kak Rose said...

Chah, jgn sapu minyak kat koli tu... nnti licin la kejadian dia.

Yaati Nor said...

cantik dan nampak sdapnya..tp malangnya saya xde kuali non stick..kena mintak hadiah bday kat En asben nie..huhuhuh