Lanai Kijang

Lanai Kijang

Sunday, March 25, 2012

Rosemary chicken grilled

sebelum kebakaran..... lagi lama perap lagi sedap.... meresap semua bahan ramuan

salam bermalasan dihari minggu semuanya.... ke kak rose je yg bermalas2an.... malas segalanya except one - makan! boleh cam tu? x kisahla kan boleh saja g keluar or tapau jer. senang keja. tp lepas tengahari nnti nak anta anak balik melaka lak.... so lagi la x berasap dapur bila berjalan ni kan.... anyway nak tayang ayam panggang yang dah tinggal bekas je ni. buat hari jumaat hari tu tp x dan nak post kat sini....mula tu nak buat ayam panggang serai tp punyalah malas nak g amik serai, so buat je dengan apa yg ada.... sementelah daun dried rosemary yg kak rose bli dulu ada banyak lagi.... jadilah rosemary grilled chicken ni.... resepi dari hana, sekali lagi kak rose kongsikan kat sini ya....

LEMON ROSEMARY CHICKEN GRILLED
Sumber : The Naked Chef (Jamie Oliver) Diolah oleh Jeni.

Bahan-bahan
  • 1 kg ayam/1 ekor ayam
  • 1 biji lemon ( x letak... tu yg jadi rosemary chicken grilled je)
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 sudu besar olive oil
  • Segenggam Rosemary Kering - 1/2 botol kecil
  • 1 sudu besar serbuk lada hitam
  • 2 biji kentang dibelah 2 - letak lebih
  • 2 biji tomato atau lebih
  • Baby carrots - guna carrot besar yg dipotong2
  • 1 biji bawang besar dibelah 4
  • 2 sudu serbuk Paprika - ditambah
  • Kicap Pekat - ditambah
  • Garam dan gula secukup rasa
  • hana tambah madu 2 sudu besar.
baru kuor dari oben.... habis lari suma bawang n kentang juga carrot.... tomato tu kak rose masuk bila dah hampir masak... x la overcook

Cara-cara
  • Lemon, kentang dan bawang putih direbus selama 15 minit. Angkat dan tos.(kak rose belasah buh sekali dalam loyang terus bako)
  • Tumbuk bawang putih dan rosemary sehingga lumat.
  • Gaulkan bahan yg ditumbuk tadi dengan olive oil dan campur sedikit garam dan serbuk lada hitam. Ambik sedikit bahan ini dan gaulkan dengan kentang, bawang besar, baby carrots dan tomato.
  • Lemon tadi dicucuk cucuk dengan garfu supaya jusnya nanti keluar dan disumbat ke dalam perut ayam.(kak rose omit yg ni)
  • Sumbatkan juga beberapa kentang, bawang dan baby carrot ke dalam ayam tadi.
  • Jeni cucuk lubang ayam tu dengan toothpick supaya tak terkeluar bahan2 tadi.
  • Lumurkan ayam tadi dengan bahan tumbuk tadi.
  • Susun kentang, tomato, bawang dan baby carrots dan bakar didalam oven 180'c selama 1 jam atau sehingga masak. Hidangkan..bersama mashed potato dan salad. -hana tk wat mashed potato sbb dh byk sgt kentang! hihihi
close-up sket.... bawang dah bertukar kaler jadi pucat lesi je !

dan gandingan yang malas.... nasi putih n salad jer..... gandingan versi rajin leh tengok kat sini.... he he he.... rajin la sangat kan.

7 comments:

Amie said...

Minggu ni banyak kali tengok ayam grill begini di dapur teman-teman, entah bila nak membuatnya...asyik ngences saja ni... sedap!

Kak Rose said...

Amie, apa kata cuti2 ni buat ayam panggang cam ni... sedap makan ramai2 bila keluarga semua berkumpul!

Liza said...

bestnya ayam ni kak rose,tgk pun dah terliuq ni...bila la Liza nk buat jugak ni, tgk kawan2 buat terliur, tp nk buat sndiri malas...nak buek camno? hihihii

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Buat kita lapor..la

HomeKreation said...

Aslmkm KakRose cayang. Apa khabar... lama tak skodeng sini. Sodap nya ayam....

Qasey Honey said...

sya dh buat jugak...mmg sedapkan...nyum2

Uncle Lee said...

Hello Kak Rose, first of all, your bahasa buat saya lintang pukang, ha ha.
I quote, "baru kuor dari oben..". Ha ha ha, love it though.
I think back in the '50s if I tulis my bahasa like that, habis cherita! Ha ha. My Chegu will lompat atas mejah call out my name!

I love your this ayam dish especially the name. Never heard before.
What about a 'Rose grilled chicken'? Ada ke?
I think dua pinggan nasi da tentu boleh lichin....ha ha.
Have a nice day, Kak Rose.
Lee.