Lanai Kijang

Lanai Kijang

Monday, March 19, 2012

Buah asam kundang

kesian buah asam kundang ni... dah lama bli tp x de sapa pun nak makan.... bli masa g kenduri kat Rawang tu dan bila balik ikut jalan dalam maka nampaklah segala neka buah2an, tp kak rose cuma bli mangga dan buah kundang ni....mangga yg banyak tu dah pun selamat tp kundang ni..... kak rose mmg x suka makan yg masam tapi dek tergoda dengan kaler dan buah yg beso2 n comel tu, bli la jugak....sekilo 10 hengget, kalau makan dengan kulit mmg agak masam, so bila kena buang kulit tu jadi malas la pulak. kesian ko kundang.... dok la dulu dalam fridge ya.... nnti kak rose tanya cik google apa yg boleh dibuat dengan buah ni.... ke ada kawan2 yg nak suggest makan camner dengan buah asam kundang ni.... buat jus boleh ker?

15 comments:

ibh said...

Aslmkm Kak Rose.
Buah kundang ni mmg masam. Tp ada sekali tu sue beli buah ni manis sgt. Rugi pulak masa tu beli sikit. Mahal juga ya buah ni.

Nieza said...

assalam kak Rose, kecur liur pulak tgk buah masamx2 ni...kalau masam sangat memang susah nk abiskan ni.

Kak Rose said...

ibh, yg ni kira manis jugak la compare dengan yg kecik2 tu, mahal jugak, tp yg kecik2 tu rm8/kg... tp masam!

Kak Rose said...

Nieza, alamak orang finland dah kecur air liur tengok buah kundang.... kalau dekat boleh kak rose bagi kan...

HALAMANKU said...

Salam Kak Rose time erma belajo kat Um ader lah terjebak gi program ke SIK Kedah.. orang sana panggil buah remia.. erma tengok dia orang buh dalam sambal belacan/ sambal tumbuk. so sedap lah sambal tu masam2 manis he he he blh try kak he he he

Me said...

baru n ie saya pun beli buah nie... tapi sgt manis... best.. kecur la tengok k.rose tunjuk buah nie...

AZLITA AZIZ said...

salam kak Rose..
adoiii... kecur liur ita melihatnya.. ni fav ita ni kak ros berkilo2 pon ita boleh makan..
tapi kena cuci bersih kalau tak mesti meletup2 tepi mulut ni..

nak gi cari jugak lah dah terliur dah ni..

Kak Rose said...

Erma... hu hu hu kak rose x pandai makan sambal belacan, cam ner tu?

Kak Rose said...

Me, yg ni pun manis jugak.... tp x dak sapa pun nak makan nya..

Kak Rose said...

Ita. fev ya.... kak rose makan sebiji pun dah nak dah... kesian dia terbiar je dalam fridge.

Alin Marlini said...

Kak Rose..Alin suka sangat buah kundang ni tp susah nak dpt..

HomeKreation said...

hehe... kita datang nyibuk2 jer kakRose sbb Along tak pandai makan benda masam2... mmmmuah2 salam rindu.

Kak Rose said...

Alin Marlini, ni pun kak rose bli masa lalu jalan kampung dari Rawang tu... beso2 buah dia!

Kak Rose said...

Along, tq datang.... kak rose pun x suka sangat makan yg masam2 nih... wpun buah asam ni dah ni dikategori manis.

AbbotCottage said...

wuhuhuhuhu, ini buah memang menggoda jiwa raga ku Kak Rose....