Lanai Kijang

Lanai Kijang

Wednesday, March 21, 2012

Minum petang style jawa

minum petang style jawa.... tempe goreng cicah dengan sambal kicap. nak makan tempe punya pasal, gigih berjalan kaki kekedai selepas briskwalk pagi tadi. semata2 nak beli tempe ni. mengalahkan mengidam bila terasa nak makan, apa lagi bila cicah dengan sambal kicap tu. mmg heaven kan... ada rasa ketumbar dalam tepung goreng tu yg menambahkan kesedapan....

resepinya kak rose dah penah kak rose tepek dulu kat sini, cnp dari rumah hana@myresepi. mekasih ya dan sekali lagi kak rose kongsikan kat sini....

  • 5 keping tempe (kak rose guna 2 keping yg dalam plastik tu...)
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu besar ketumbar
  • 3 ulas bawang putih
  • serbuk kunyit
  • sedikit garam dan air
  • BHN UTK SAMBAL KICAP
  • segengam chili padi (kak rose x tahan pedas... buh 2 biji jer cili api!)
  • 2 ulas bawang putih
  • gula
  • kicap manis

Cara-cara

  1. Potong serong tempe nipis2 supaya rangup.
  2. Tumbuk bwg putih n ketumbar.
  3. Campurkan tepung dengan bhn tumbuk dan serbuk kunyit. Letak garam skit. Then masukkan air sedikit demi sedikit sehingga cair macam tepung nk goreng pisang.
  4. Panaskan minyak, Dah panas bleh la goreng hingga kekuningan.
  5. Utk sambal kicap - tumbuk chili,bwg putih, dan gula. Then masukkan dlm mangkuk dan bubuhlah kicap. Dah siap..bleh cicah ngan tempe goreng td...

16 comments:

Qasey Honey said...

asslm Kak Rose...slmt mlm...mmg sempoi la menu akak ptg td yer...simple tp myengat tewww...sedapppnya...suka sgt!!!

Watierman said...

Assalam Kak Rose...oooo ni something new pasal menu Jawa ni....hrmmm kat umah ni Wati jer yg makan tempe..yang lain..jangan harap...!!

Kak Rose said...

Qasey honey... hmmm makan tempe sampai kenyang!

Kak Rose said...

Walaikumsalam Watie... jawan ngan tempe mmg x leh nak dipisahkan...

azieazah said...

Memang sedap ratah tempe yang garing nih!

myda_ahmad said...

salam kak ros...
saya pun suka mkn tempe goreng cam gini....kat cni pun ada juga kedai2 tepi jln yg jual tempe goreng....tp diorg potong tebal2...kalau hiris nipis2 lg sedap....rangup gitu...

bintangjauh said...

Salam Kak Rose, sampai hati... peragakan goreng tempe pujaan selera Ratna, haru ngences jadinya! mengapa Ratna terjauh...

Salam manis manis madu.

Kak Rose said...

azie, ingatkan jawa je yg suka tempe nih... tp kulit x jugak halus mulus gitu!

Kak Rose said...

myda ahmad, kak rose pun suka yg digoreng garing... x tau pulak ramai yg suka tempe ya.

Kak Rose said...

Ratna, ngences ya tengok tempe goreng ni.... nnti kak rose courierkan bau tu kesana ya....hehehe

kakna said...

sedapnya...
kalau ujan lagi best kan..

HALAMANKU said...

Salam Kak Rose.. cayalah memang sedap cam mkn goreng pisang gitu he he he tapi kalau ader sambal kicap memang laju jek tu.. sedapnyer..

TopsyTurvyMum said...

Salam Kak Rose,
Rindu sama kak rose laaa:)
Memang laju jer hadap tempe goreng sesambil layan angin petang sepoi2 gitu.

Kak Rose said...

kakna, layan tekak jawa jugak ya...

Kak Rose said...

Erma, kalau ada tempe wajib la ada sambal kicap untuk jawa nih!

Kak Rose said...

TTM, dah puas bercuti2 mesia, baru ada masa nak update rumah ni ya. pasti enjoy n makan 2 sakan.....

wah! kat melben pun layan tempe gak ya...