Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, March 15, 2012

Manggo pana cotta


salam semua.... walaupun cuaca mendung teras juga nak makan yang sejuk2 cenggini.... ni semua kerana dah bli mangga dengan banyaknya dan dua molot je nak menyuapnya.... kalau membeli tu mmg tamak x hengat... sudahnya cari idea nak jadikan mangga yg sangat manis ni sesuatu yg nampak cantik dimata dan yg penting sedap ditekak! dah lama nak try buat panna cota ni, tp sbb x dak cream tu, maka tanya cik google camner nak sediakan substitute for whipped cream kat sini.... dan projek pun bermula....

meh tengok resepinya yg kak rose cnp dari blog alma dari philipine ni.....

mango panna cottas - serves 2

1 large ripe mango
1 tbsp sugar (adjust sugar as needed)
1 cup cream
1/4 cup + 2 tbsp sugar
1/4 cup milk
1 tbsp water
1 1/2 tsp powdered gelatin

  • Slice the mango, discard the stones then slice the flesh add 1 tbsp sugar and puree. Divide the mango puree evenly among 2 glasses or ramekins. Put them in the freezer to firm up a little.
  • Place the water in a small ramekin and sprinkle the gelatin over it. Let it bloom.
  • In a medium saucepan, heat the cream with the sugar until the cream is just about to boil, stirring occasionally to make sure the sugar dissolves completely.
  • Remove from the heat and stir in the gelatin until it is completely melted. Let it cool then add the milk. Let cool to room temperature.
  • Once the cream is cooled, slowly pour it over the frozen fruit and let set in the fridge.
  • Before serving garnish with chopped mangoes.

nikmati sejuk2 dihari yang mendung ni pun sedap jugak sambil melayan bunyi sangat bising kontrektor buat renovation dibelakang dapur...hishhhh!!!! poning palo den dengan bising cenggini!

16 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

cunyerr manggo panacotta tu kak rose!
musim2 panas ni sure sedap layan ni nak pulak bila baru dikeluarkan dr peti sejuk..

roza said...

sedaaaaap!!!!

atie @ ejay said...

belang gitu...badan peluh2 suap pulak ngn mango panacota nih.. heavennya!:)

Amie said...

Cantik, menarik... mata pun tertarik!

sabar dubai said...

waaa kak....mango panna cotta feveret kite tau..menarik jee nmpk akak punyee

Qasey Honey said...

blurppp...telan liur aje la...mesti sedap ni...

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Fuh, besnya mango panna cotta! Rasa nak grab je glass tu kak! :)

Kak Rose said...

Madiha, suap sejuk2 mmg sedap sangat!.... gelas beso, makan berulang2!

Kak Rose said...

roza, carilah mangga boleh buat ni.

Kak Rose said...

atie, sungguh heaven menikmatinya dengan cuaca panas kan...

Kak Rose said...

Amie, cubalah... pasti x rugi taw!

Kak Rose said...

sabar dubai.... febret ya, nampak gaya kena cari mangga jugak ni!

Kak Rose said...

Qasey Honey, boleh la mencuba kalau suka... kalau bli mesti mahal kan?

Kak Rose said...

Love, sllu tengok ur gambar jer mesti terliur, kali ni dapat cuba buat sendiri. baru puas ati dapat makan!

MatahatyCikMentega said...

omgod!! sedap nye ...tgk pictha je laa..

Kak Rose said...

MatahatyCikMentega, cubalah... senang je pun buatnya... cuma kena ada mangga tu la...