Lanai Kijang

Lanai Kijang

Monday, January 16, 2012

Tak pernah jemu

Salam pagi isnin semuanya.... harap2 x de la monday blues kan dan memulakan minggu ini dengan hati dan perasaan yang ceria.... dan akan bertambah ceria lah hari kak rose dengan sarapan pagi yg sangat heavy dan sangat sedaaaaap kat tekak kak rose jawa ni.... mmg x pernah jemu makan lontong ni biarpun dengan pelakun tambahan yg cuma ala kadar jer! tp buat kak rose itu dah memadai.... sayur lodeh dan sambal tumis.

kuah lontong yg segala macam sayur suma taruh dalam.... kacang panjang, sengkuang, carrot, kubis cina, soon, tauhu kering, udang basah n kering.... dan yg paling x leh tinggal - tempe. itu sangat penting buat jawa nih!

nasi impit dan sambal tumis.... since x krose ni x reti makan belacan jd sambal ni kak rose taruk udang kering yg diblend kering banyak2..... hubby kata, belacan x makan tp udang kering tu bukan ke belacan? huh????

gandingan yang mengenyangkan dan sangat membuat hati maaanyak sinang ini hali ..... sbb x payah nak pk masak apa untuk untuk lunch pulak.... nampaknya seharian makan lontong jer... ada sapa nak join?

12 comments:

tun_telani said...

wahh! mcm raya.. tun! tun! tun nak join! dh lama x makan lontong. kene pulak ngan sambal tu.. fuh.. mmg seharian ngadap pun x puas nih.

klik! klik! ceritaku! said...

telan air liur saya.. dah la time ni tgh lapo.. sedapnya..

Kak Rose said...

tun, meh sini... boleh makan sampai petang ni... he he he... raya cina!

Kak Rose said...

kkc, jom join kak rose... ada banyak ni!

suri solehah said...

kak rooooooosssee...harus malam ni makan lontong!!!!

intan morsalin said...

good idea kak rose...nak wat gak la time cuti CNY ni..hiihi

Kak Rose said...

suri, buat sendiri baru puas makan...

faa.rosli said...

adik saya teringin nak makan lontong ni.. nak resepi bleh x kak rose?

mekasih :)

Kak Rose said...

intan, derang raya kita pun sama kan... kenalah siapkan juadah raya tu...

Kak Rose said...

faa, kak rose ni x tau nak bagi exact resepi... main ikut sedap tekak je. tp boleh je google, ada macam2 versi kuah lontong ni... pilih je mana yg berkenan dihati!

Lya Colours said...

aduh sedapnya. feveret saya jugak ni. nak2 kalau makan dgn sambal sotong kering. nyam nyam

Kak Rose said...

Lya, suka jugak ya... kalau ada serunding n rendang lagi sedap kan...