Lanai Kijang

Lanai Kijang

Tuesday, January 10, 2012

Nak buat cam gambar tu jugak.....

salam dan selamat tengahari semua.... lunch ari ni dengan tempura jer.... kalau kes malas nak masak tapi nak makan, kenalah jugak merajinkan diri. kodek2 dalam fridge apa yg boleh disantap untuk mengisi perut.... stok tempura ni mmg selalu ada dalam fridge tinggal nak goreng jer.... rebus jagung dan belen air rebusan tu untuk celurkan brokoli dan carrot tu...... potongkan timun jepun, dah siap.... tomato cherry je yg ada dalam stok, so x letak la.

serving suggesion, 4 keping jer.
tapi dengan segala neka dalam pinggan tu pun masih x kenyang. camner ni?

dan sebelum ngap tu nak jugak hias cantik2 dalam pinggan kan.... sebelum goreng tu mmg dah terpandang kat plastik bungkusan tempura ni.... dan beranganlah nak jadi macam master chef yg jauh panggang dari api.... x salah kan berangan.... dan angan2 tu kalaulah ada semua bahan pasti boleh jadi yg macam dalam gambar plastik bungkusan tu.... tp..... berangan je la.... dengan sayur apa yang ada dalam simpanan, terjadilah apa yg dalam pinggan lunch kak rose ari ni....tp bila makan macam ada yg terkureng..... sos cili je mmg x cukup, so tambah cicah dengan mayonis. lagi umphhhh!!!!.... tp x dan nak amik gambo lah sbb dah ngap separuh jalan!

plastik bungkusan tempura marina ni lah yg jadi inspirasi.... walaupun bahan x cukup.... letak je mana yang ada!

26 comments:

Kak Sam said...

Serupa tapi tak sama. tahniah.

Liza said...

salam kak rose...alaaa lebih kurang dah tu, yg penting sedapppp...

faa.rosli said...

janji kenyang..hihihi

Ayu Safieza @ Humaira' said...

kak, sijibiiiiiiiiiiiiiik...jadi jadi ar...:)....

Tina Othman said...

cantik, tina bab deco mmg fail =)

tun_telani said...

kalau tun mmg x kenyang niii.. hehe... nk order 2 pinggan! hihi

Ummi said...

Hahahha..ok apa! Dah sebijik mcm gambar tu ha kak Rose...tengok pun dah rasa kenyang nih... :))

sarah said...

haaa nampak best jer..nyum3...

Kak Rose said...

Sama, angan2 je nak sama.... tp bahan x dak!

Kak Rose said...

Liza, betul tu, yg penting sedap.... tp x kenyang!

Kak Rose said...

faa.rosli... 2 pinggan baru kenyang.... banyak betul nak isi perut ni!

Kak Rose said...

Ayu, meh makan sama2... tempura banyak lg ni!

Kak Rose said...

Tina, kak rose copy orang punya boleh la....

Kak Rose said...

tun, kak rose pun kena makan double the size baru leh kenyang!

Kak Rose said...

Ummi, yg tengok kenyang tp yg makan kena amik dua pinggan baru puas!

Kak Rose said...

sarah, mmg nyum2... cicah cili sos n mayonis. best!

Nieza said...

menarik tu kak...jadi master chef utk suami pun dh kira hebat dh kan kak rose:)

cik cek said...

He he...kak rose...pas ni leh masuk master chef pulak ...cek sokong 100%.....:)

suri solehah said...

1st tengok kot kat hotel mana..bawa kerse ke bawah,,,wah,,hehe..tergelak suri..hehe kalau dah nak camtu,,,

Kak Rose said...

betul tu nieza, master chef kat rumah jadila kan... he he he

Kak Rose said...

cik cek, master chef untuk keluarga boleh la...

Kak Rose said...

suri, tipah tetipu ya?... hotel kat dapo sendirik jer!

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Kak Rose..benda2 macam ni kena tanya Ezani....tenguk cara dia susun carrot cakenya dalam blog dia...

Kak Rose said...

Pat, look at her presentation of carrot cake for the master chef audition, dah nampak gaya seorang pemenang!

berangan la kak rose nak jadi macam dia tu.... beyond reach!

azieazah said...

Kalu saya, tempura ni goreng sampai setengah bungkus baru cukup. Tak sempat hias pun, hidang terus lenyap! hehehehe

Kak Rose said...

azie, dia kata 4 keping je per serving... kena kat kat rose maunya ganda 3 baru kenyang!