Lanai Kijang

Lanai Kijang

Saturday, January 28, 2012

Ayam perap masak merah madu

dan lauk untuk nasik minyak tengahari tadi....ayam perap masak merah madu yang sangat sedap.... ratah pun ok gak. bila godek resepi nasik minyak kat rumah Ummi tu dia kata nasi minyak ni digandingkan dengan ayam ni.... so kak rose pun ikut jugak le.... mmg tukang cnp resepi, jd bila ada suggestion cam ni mmg sangat bagus la.... tinggal nak buat jer dan Alhamdullilah sedap wpun kak rose punya kuah tu nampak cam hangus jer kan....

terima kasih sekali lagi buat Ummi yang sharekan resepi ni yg asalnya dari Majalah Saji. lain sket ayam ni sbb perap dengan bahan perapan yg bercampur dengan kari dan masa menggoreng tu bau harum kari memenuhi satu rumah.... x sabar nak merasa! Ummi kak rose cnp n tepek kat sini lak ya untuk rujukan len kali....


AYAM PERAP MASAK MERAH MADU
Sumber : Majalah SAJI

Bahan:-
  • 1 ekor ayam - potong 10 bahagian
  • 2 sb. rempah kari ayam
  • 1 sb. serbuk kunyit
  • 6 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 2 inci halia (ditumbuk)
  • 2 labu bawang besar (dikisar)
  • 2 sb. cili kering kisar (akak letak 3 sb.)
  • 5 sb. madu
  • 1 sudu besar gula merah
  • 2 sb. puri tomato (akak letak 4 sb.)
  • garam secukup rasa
  • 1 labu bawang besar - dipotong nipis bulat

Cara Memasak:-
  1. Ayam dibersihkan dan ditoskan. Gaulkan bersama bahan halia, bawang putih, kunyit, rempah kari dan perisakan dengan garam. Perap ayam selama 2 jam (akak lebih 4 jam..hehee)
  2. Keluarkan ayam dari bahan perapan dan goreng hingga masak. (lebihan bahan perapan akan digunakan sebagai bumbu kuah)
  3. Panaskan minyak dalam kuali, dan tumiskan. Masukkan bahan bumbu perapan dan cili kisar. Masak hingga garing.
  4. Masukkan gula, madu, puri tomato dan kacau. Masukkan sedikit air dan kacau lagi.
  5. Apabila kuah sudah mendidih dan sedikit pekat, masukkan ayam.
  6. Biarkan kuah mesra dengan ayam sambil dibalik-balikkan ayam dengan api sederhana.
  7. Perlahankan api dan biarkan reneh sekejap hingga naik minyak dan kuah pekat.
  8. Angkat dan hidangkan dengan nasi minyak atau nasi putih.

2 comments:

azieazah said...

Amboiii terlior sakan dah nihhh... Abih la basah keyboard sayaaaa!

Kak Rose said...

Azie, cuti panjang ni bole le masak2, anak dara tentu rajin je nak menolong!