Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, February 16, 2012

Kerabu mangga n ayam

first time makan ni masa g thailand ari tu.... makan kat restoran tu mmg sedap sangat sampai bila balik teringat2 kesedapan kerabu ni....masa makan tu sambil agak2 n telek2 bahan yg digunakan.... rasa macam kerabu mangga tp ditabur dengan bite size chicken fillet yang digoreng rangup juga kacan tanah yang juga dipanggang rangup.... asik sungguh meratah kerabu ni.... dan ni permintaan anak bujang kak rose yg nak makan lagi kerabu ni.... walhal dia ni mmg susah sangat nak makan sayur apatah lagi kerabu cenggini..... but not this one!

untuk kerabunya kak rose guna resepi ni, tp kak rose guna 2 jenis mangga muda.... yg masam n manis dan parutan carrot.... dan lebihkan kacang panggang tu. once dah ready kena serve cept2 sbb kalau biar lama nnti ayam jd x rangup sbb bercampur dengan kerabu tu...mmg sedap krup krap.... meratah pun sedap gak...

10 comments:

cik cek said...

Ptg2 hari tgk menu cam gini...sedapnya Kak rose...

kakna said...

salam..
masam,manis,pedas semua ada rasa mesti asyik makan ni..

Kak Rose said...

cik cek, menu cenggini meratah je sedapnya...

Kak Rose said...

kakna, semua rasa ada... kalau nak lagi ummpphhh kena taruk cili api banyak2... bior berasap telinga!

suri solehah said...

macam terdengar2 je krup krap tu kak rose..terus melelh liur ni...

Amie said...

Oh! Ini menu yang sangat sedap! Tolak yang lain, ratah saja yang ini he he he hhhh

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Kak Rose Assalamualaykumwbh dear....
......lame nyeeeeeeeeee ayu tak makan kerabu ni....haishhh...

Kak Rose said...

suri, kalau dah meleleh air liur tu kena la buat kan...

Kak Rose said...

Amie, betul sangat. lauk lain x pandang dah!

Kak Rose said...

Waalaikumsalam Ayu, musim mangga sepanjang masa... x de masaalah nak buatnya!