Lanai Kijang

Lanai Kijang

Saturday, February 18, 2012

New set of ubat

salam hujung minggu semua.... sedang berehat2 bersama keluarga tentunya kan. apa pun semuga bahagia bersama orang2 tersayang.... pagi tadi kak rose g jumpa doktor untuk stok bulanan ubat....aik? doktor tukar jenama ubat kpd yg lebih baik dari yg lama tu..... tp takut pulak x serasi kan.... so dia pesan kalau ada rasa pening pas amik ubat ni terus g jumpa dia balik...... harap2 serasilah dengan ubat yg baru ni. hypertension ni kalau sekali dah makan ubat kena teruskan.... n x leh miss pulak tu walaupun kak rose nyer bp x lah tinggi tp kena teruskan jugak... tiap2 pagi kak rose monitor bp reading tu.... macam doktor lak kat rumah. pagini punya 1st reading 123/70/66 and 2nd reading tu 113/70/65... para doktor diluar sana, sila lah bagi advice tentang kak rose punya bp reading ni..... ok ke tak?

kenalah jaga diri sendiri kan, tu yang merajinkan diri berbriskwalk pagi2 hari selama sejam at least. tp pagi ni baru jalan about 40 minit, hujan turun la pulak..... berlari balik rumah terus kak rose sambung briskwalk atas treadmill selama 20 minit pulak.... tu dia! menchieh poloh!..... kalau x paksa diri mmg malas sangat... apa lagi bila hujung minggu cenggini, sunyi sepi kat kawasan padang tu! semua penghuni taman ni tarik selimut agaknya!

ni set ubat yg lama yang kak rose amik tiap2 hari..... sampai bila? entahlah! tp doktor tu ada kata kalau reading berterusan macam hari ni selama 3 bulan bolehlah berenti makan ubat dah! kalau macam tu dah kira bagus la kan.... sejak sebulan ni mmg reading tu elok jer n to see another 2 month. kalau rajin bereksais n jaga makan, nothing is impossible kan?

1 comment:

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Assalamualaykumwbh kak rose dear....

MMM my moo n dad hypertension gak..usually Ayu lah yg measure daily or bila sometimes dia org rasa tak sihat sgt2....mmm akak punye not that bad..diastolic, systolic and heart beat ok je....but still gud akak positive dgn initiative nak exercise...caiyok caiyok kak...Ayu doakan Allah swt mudahkan akak, amen!

Sekadar pandapat anak yg tulisan je berterabur..tp bukan doc, but doc to my mom..he3...