Lanai Kijang

Lanai Kijang

Wednesday, February 29, 2012

Pulut mangga

salam dan selamat tengahari semuanya... dah lunch ker? kalau belum, mai makan pulut mangga dengan kak rose ni.... ni kes tergoda dek tayangan amal dari Dr. Inahar punya pulut mangga tu teruslah kak rose ni merajinkan diri membuatnya dan yang pasti memakannya bagai x hengat donia! suker sbb sedap lemak manis gitu.

kalau Dr. Ina tanak pulut tu, tp kak rose kukus pulak, masa g Thai hari tu ada bli pulut yg jenis tanak tp x sure pulak sukatan air dia camner.... so untuk nak selamat guna yg kukus je la..... dan santan tu ikut cara Dr. Ina, taruk sedikit garam n tepung jagung untuk pekatkan kuah. jangan lupa daun pandan yg disimpul untuk bau harum kuah tu nnti...... kak rose omit gula tu, tp dah rasa manis dengan santan fresh juga buah mangga tu. puas dapat makan... sambil post entry ni dah abes pun sepiring pulut mangga yg sedap nih!

18 comments:

izahdaut said...

suke makan ni kalau gi thai restoren. entah napa pulut diorg sedap betul

tun_telani said...

tun pernah tgk bobby chin buat ni kt afc. terliur je.. tunggu musim buah mangga kt kampung, best sket nk buat blh letak mangga byk2 ^^

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Sedap ni kak ros.Mesti lemak maniskan?

HALAMANKU said...

Salam akak ...lum lunch nak join makan sini he he he tu lah tadi pagi lepak dapo kak Inahar tu ader mangga n pulut santan.. ptg ni tgk2 tingkap kat dapo akak pulak hu hu hu terliurnyer hu hu u nak juga..hehehe

wanie said...

salam kak...pulut mangga memang best...yummy ..sedap tu..blh gak buat ni ptg ni..

Kak Rose said...

Izah, kalau orang lain buat mmg sedap je kan...

Kak Rose said...

tun, mmg umphhh la kalau buh mangga banyak tu!

Kak Rose said...

Ros, menambah lemak yg telah sedia ada dengan banyaknya!

Kak Rose said...

Erma, terliur dek tayangan Dr Ina tu lah yg terbuat nih! jom join sama menambah lemak!

Kak Rose said...

wanie, kalau bahan dah ada x yah tunggu lagi... mmg yummy!

Yat Maria said...

Salam K Ros

kita pun akan pi cari those mangoes sebab pulut dah beli lama dah..tapi tgk harga mangoes kemarin sket nyer mahal arr...so tak jadi..tapi sekarang ada member bilang mangoes dah murah kat sini, so akan ku cariii sampai dapat..just to make this :)

Kak Rose said...

Yat, macam mengidam jer nampaknya... ni pun ari tu bli kat RnR, mahal gilos...rm15/kg.. 4 biji je pun!

inahar ali said...

waduh..pulut mangga dh sampai sini ek..hehe!! pulut tanak tu kita guna microwave je kak..air sama cam masak nasi biasa..masak microwave ni mudah sbb xder kerak kalu banding ngan ricecooker..so nk mencuci pun senang..hehe!

Kak Rose said...

Dr. Ina, tq for the tips... nnti kak rose cuba tanak pulak pulut tu.

Ibu Lala said...

sedapnya..mmg feberet

lyza said...

Sedapnyaaa...meleleh air liur nie.. :D

nurul huda said...

sedaaaaaaap nye.. makan tak ingat dunie nie kalau depan mata.. last2 tanggung sendiri lah kan.. hehe

Anonymous said...

Another way of creating the design on the vellum is by using opaque ink directly on the surface to draw or paint the design. [url=http://www.mulberryhandbagssale.co.uk]Mulberry Bayswater Bags[/url] Raised in a secular household, with ancestral roots running from Islam to Baptist to atheist, Obama had grown up a skeptic. [url=http://www.goosecoatsale.ca]canada goose online[/url] Cpmoolmok
[url=http://www.pandorajewelryvip.co.uk]pandora uk[/url] Vwmjqtqpn [url=http://www.officialcanadagooseparkae.com]canada goose outlet[/url] oansyqmtu