Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, February 16, 2012

Frozen popia

walau hati manyak sedey sbb komen kat bawah tu masih x berjaya nak bukak, tp hidup dan mengupdate ni kena teruskan jugak kan.... sayang jugak kalau terus terbiar.... since kita dah mulakan, baik saja diteruskan wpun banyak cobaan nya. puas menggogle sana sini cari tutorial camner nak atasi masaalah ni... tp belum terjumpa lagi...

sambil tu datang rajin jugak, maka buatlah popia ni banyak2 dan frozenkan.... intinya kak rose cuma bubuh sayur2an sengkuang, carrot n togeh dan isi ayam. simple je kan. pas dah lipat2 gulung tu masuk dulu dalam freezer sebelum dipack kecik2..... untuk elakkan melekat antara satu sama lain dan senang nak keluarkan bila nak goreng nnti....

bila dah beku baru masuk dalam zipper bag ni simpan dalam freezer untuk kegunaan bila2 diperlukan... kalau bli kat pasar malam tu sebiji dah 70 sen, baik la buat sendiri kan...

senang kan... bila nak, keluar dari fridge terus goreng dengan api kecik.... kalau idak, hangus ler.... x payah nak thaw dulu.

10 comments:

Amie said...

Rajinnya buat popia...simpan lagi tu dalam freezer...adeeehh kalau kami buat begini, tak panjang umur popis dalam freezer sebab seisi rumah memang hantu popia! Selagi belum habis, selagi tu tak berhenti membedalnya...

CT Delima said...

As'salam kak Rose

rajinnya buat banyak2, tapi memang betul bila teringin nak makan hanya tinggal goreng aje. ct pun ada stok kulit popia dalam freezer, tak tahu bla nak mengulung macam kak Rose ni :)

cik cek said...

Rajinnya Kak Rose...buat popia byk2 pas tu simpam dalam freezer...senang kan ..kalau org dtg muncul tetiba depan rumah..leh terus je goreng popia kan...
Nak tlg problem kak rose pasal ruang komen yg kak rose tak leh nak bukak tu memangla cek pun tak arif pasal2 IT ni....maaf ya kakkk..

Kak Rose said...

Amie, masa vit r tu datang kena buat la cepat2 dan sementara nak bujang ada dirumah... pebret dia nih. tp ni pun kejap je abes!

Kak Rose said...

CT, kena rajinkan diri agaknya, nnti kulit tu terbiar rosak pulak jadinya...sayang je!

Kak Rose said...

cik cek, x sempat orang datang, anak bujang kak rose mmg pebret dengan popia nih... kejap je leh abes!

Alhamdullilah, dah setel. terima kasih banyak2 pada Sunah Sakura yg tolong guide kak rose nak selesaikan masaalah ni...maklumlah buta IT!

norlelamaarup said...

Kak rose, selalu saya simpan dalam freezer kulitnya akan koyak dan bila goreng of course isinya keluar. Apa tips untuk atasi masalah ni.?

tasya mira said...

kak, ayam tu tak payah goreng ya

Fazila Arif said...

Kak nak tnya,,lpas gulung msk pti kan..ltak kt beku ke kt pti biasa 2?

Fazila Arif said...

Kak nak tnya,,lpas gulung msk pti kan..ltak kt beku ke kt pti biasa 2?