Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, February 9, 2012

Roti jala kuah durian

buat roti jala yg berterabur jalanya ni buat petang semalam.... entah kenapa keras tangan sungguh hingga jala tu sangat lah berterabur jadinya. ni la akibat malas dan skip ajaran sifu2 masak.... memula tu pas dah blend batter tu terus je masuk dalam botol, skip tang menapis tu n perap sekejap. main game lagi! bila masa nak menjala je, baru 1st jalaan dah sumbat satu muncung botol, jadi instead of 3 jalur jadila 2 jer... masa ni barulah tau padah kalau skip tang tapis menapis tu.... so kuarkan dari botol n tapis semula barulah elok sket jadinya. elok sket jer! kira ok la tu kan dari yg memula td..... resepi roti jala ni kak rose mmg sllu guna yg dari rumah Ummi tu, senang dan sedap pada tekak kami anak beranak. mekasih ya Ummi dan kak rose ada buat dulu kat sini...


ROTI JALA by Ummi

2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1 bj telur
1 sudu kecik garam halus
beberapa titik pewarna kuning (kak rose tambah warna biru n biar kale asal je )

Masukkan semua bahan ke dalam blender dan blend hingga semua sabati.
Perapkan selama 1/2 jam .
Panaskan kuali dgn api sederhana.
Sediakan kuali leper non-stick dan masukkan kedalam acuan roti jala.
Tebar/kirai adunan atas kuali.
Biarkan hingga roti jala tu masak.
Angkat dan gulung/lipat ikut citarasa masing2.

7 comments:

Mas said...

kak rose...
rajinnya menjala..
cantikkk roti jala tu..
biruuuuuuu

Liza said...

salam kak rose...cantik kaler biru roti jala tu...berkenan den...hihiihi

Kak Sam said...

Rajinnyanya kak ro. baru ni alif ada request nak makan RJ ni tapi mood nak menjala takde le pulak. sian dia

wanie said...

menariknya roti jala tu...sukaaaa..

cik cek said...

Kak Rose....cantiknya roti jala kaler2...emmm...cantik kalernya...:)

Kak Rose said...

Mas, saja buat kale biru tu... lain sket kan!

Liza, dah kenan, len kali boleh lah mencuba...

Sam, sian anak bujang tu... meh kak rose tiupkan semangat r tu banyak2 biar mamanya ada mood nak menjala!

wanie, jala yg berterabur.... gitu le kalau keras tangan g menjala!

cik cek, saja buat yg lain sket... rasa ttp sama jer!

Me said...

k.ros.. mohon tonjok ajar.. mcm mana nak buat colorful mcm tue.. berselang seli lagi biru n kunen... cer ajar cer ajar..