Lanai Kijang

Lanai Kijang

Monday, February 13, 2012

Makan masa cuti cuti...

salam semua.... saja nak update rumah ni dengan cerita basi yang dah jadi sejarah kami sekeluarga.... cerita ceriti makan2 masa bercuti2 ke Thailand ari tu... kedai makan ni kat Narathiwat, tp x tau baca apa dia tulis tu.... nasib baik ada tulis jawi tu.... halal, kalau idak takut jugak nak saja2 masuk.... maklumlah x reti nak baca tulisan thai tu... nasib baik ada interpreter yg volunteer nak tolong baca menu!

nampak muka budak dah lapo tersandar kat keta tu... maklumlah dah lewat, perut pun dah keroncong kan...

lagi satu tanda halal kat depan restoran tu... laju je kami masuk.

suasana redup dan nyaman diluar restoran.... putik buah pokok putat berjuntai lebat. even didalam restoran pun ada pokok ni dengan putik buah yg berjuntai panjang sehingga hampir mencecah lantai!

sapa x kenal buat putat... ni dia buah yg sedang membesar.... kak rose pun ni 1st time tengok buah n pokok putat nih. jakun kan?

first order yg sampai.... derang panggil keng sum.... asam pedas ikan senangin dengan nenas... sedap. masam pedas, manis jugak!

salad udang... sangat mewah dengan udang dan dressingnya

begitu juga dengan salad ayam ni.... sangat mewah dan ayam yang sangat rangup!

muka orang kelaparan.... tengah menunggu lauk yg lain.... penat duduk bersimpuh, berlunjur kaki.... maklumlah makan macam meja jepun tu.... bersila kat lantai

pinggan kak rose... memula tu makan sket jer.... pas tu belasah suma.... balik ruamh makan ubat alahan gatal yg bagai nak gila dibautnya!

tu dia!.... kerabu mangga udang, kerabu mangga ayam, ikan siakap masak sweet sour, daging goreng dengan bawang putih yg rangup, telor dadar.....

close-up kerabu mangga udang. mewah dengan udang goreng yg fresh n rangup.

dan akhirnya.... bersusun2 pinggan...... licin semua. ni pinggan daging goreng, yg tinggal bawang putih goreng yang rangup!

akhir sekali.... kopi hitam yg kaw punya! terima kasih pada tukang bayo yg poorer by 1600 bhat!

3 comments:

khairiah khaizu said...

sedapnya.....saya suka makan makanan thai...

wanie said...

ermm..sedapnya...saya kerap jgak pi Narathiwat...ni kat mane yer..?blh x jadi member blog saya..?saya masih baru n tgh cari kawan utk blog saya..sudi ker..?

Anonymous said...

wat lapo je tgk makanan tu..dah panas mkn tomyam meh sejuk badan sini House of Magic Potions Taman Royal Lily, Tanah Rata, CH