Lanai Kijang

Lanai Kijang

Tuesday, December 13, 2011

Black pepper spaghetti

Asalamualaikum dan selamat petang.... dah petang rupanya, rasanya baru jer amik lunch dengan black pepper spaghetti ni.... ni lah bila kesorangan dirumah, makan apa saja yg senang disediakan dan yang penting kenyang perut! resepi kak rose amik dari rumah Nor secubitgaram dan pernah jugak tepek kat sini. mekasih ya Nor juga Mokwo yg sharekan resepi ni, sekali lagi kak rose sharekan resepi nya kat sini...

BLACK PEPPER SPAGHETTI by Mokwo
bahan2:
1/2 peket spaghetti-- rebus dan toskan (kak rose guna angel hair spaghetti)
150gm daging cincang
3 batang sosej-- hiris
1/2 cawan mixed veggie
4 ulas bawang putih-- tumbuk
4 ulas bawang merah--tumbuk
sehiris halia--tumbuk
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos lada hitam ~ k.nor tambah 1 sk lada hitam yg ditumbuk
kicap manis secukupnye
garam gula secukup nye
minyak utk menumis

cara2nye:
-tumis bahan2 tumbuk
- masukkan daging cincang dan tambah air skit..masak daging sampai empuk.
-tambah mixed veggie. sosej dan segala sos2, kicap
-akhir sekali masukkan spaghetti dan kacau sebati
-perisakan dgn garam dan gula
-hidangkan..biasanye mokwo suka di hidang dgn daun pudina ..tapi ari tuh x dek lah pullook! (k.nor tak letak sbb tak ada stok) kak rose x de gak.

gandingan black pepper spaghetti + calamansi asamboi juice..... hmmm sedap!

2 comments:

konde said...

mantabnya... berbagi lah denganku :)

Info Event For Blogger: Percuma Samsung Galaxy Ace & RM1000, it's very easy to get, let's come and get it --> http://www.streetdirectory.com.my/streetdirectorymalaysia/

liza said...

salam kak rose...bestnya spagetti lada hitam,nnt nk try la....