Lanai Kijang

Lanai Kijang

Friday, December 30, 2011

Ayam masak paprik

dah petang baru ada kesempatan nak jengah rumah maya ni.... tengahari td habis masak dan makan terus keluar ronda2 g subang parade....ya lah bila tengok Parkson ada sale untuk bonuslink member laju je nak pergi kan... masa ni la kalau nak bli dengan ada extra discount untuk member.... kalau tidak, blouse sehelai pun dah terjegil biji mata nak membeli.... maklumlah x keja mana ada pendapatan nak g soping selalu2 kan.... soping penghujung tahun la kot.... pas ni kalau nak soping2 lagi dah kira tahun depan lak.

ayam paprik ni masak untuk lunch tadi, makan dengan udang goreng celup tepung dan nasik panas2... mmg laju je. tp kan orang macam kak rose ni, apa pun laju je masuk molot...tu pasal badan pun molat2 je! resepinya dari mutiarazura dari Myr, mekasih ya dan kak rose nak kongsikan kat sini pulak....dulu pernah buat gak kat sini.

Bahan-bahan ( 5 org )
  • 300 gm isi ayam - potong kecil/kiub
  • Kacang panjang/bunga kobis/carrot/jagung muda/tomato - dipotong kecil
  • 3 ulas bawang putih - diketuk
  • 1 ulas bawang besar - dipotong baji
  • 1/2 inci halia - diketuk
  • 1 batang serai - diketuk
  • 6 ulas cili padi - diketuk
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar sos ikan (x letak sbb I dont like the smell!)
  • 3 helai daun limau purut - dikoyak-koyak
  • Garam secukup rasa (jika perlu)
  • 1 sudu kecil tepung jagung dibancuh dgn sedikit air
  • Satu cawan air (jika suka berkuah)

Cara-cara

  1. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih, bawang besar, serai, halia dan cili padi hingga naik bau.
  2. Masukkan isi ayam, goreng dan kacau hingga nampak ayam dah putih.
  3. Masukkan semua sos dan daun limau purut. Tambah air untuk kuah, kacau lagi.
  4. Masukkan semua sayuran kecuali tomato masuk lambat sikit.
  5. Rasakan kuah, kalau kurang masin je br tambah garam (sos ikan selalunya dah cukup masin).
  6. Masukkan tomato dan tepung jagung untuk pekatkan sikit kuah. Siap untuk dihidang.
  7. NOTA - tambah tepung jagung jika perlu je, jangan banyak sgt nanti kuah tu kering coz terlalu pekat. Selamat mencuba!

4 comments:

izahdaut said...

Sama ngan saya. Cukup lauk ni ngan nasi panas pun dah bertambah2. Hehe

Kak Rose said...

Izah, betul tu... badan pun bertambah bolat2 gitu!

liza said...

salam kak rose...mmg kalau ada paprik ni xyah lauk lain lg dah, tp biasa liza ganding dgn telur dadar jer....

Anonymous said...

salam, kt mn nk cr pemotong lobak yg cantik tuuuu???