lama rasanya dah x makan kuih ketayap ni.... bila teringin nak makan tp x rajin nak wat intinya tu... satu lagi sangat susah nak dapat kelapa yg betul2 muda untuk buat inti. sllunya bila bli kelapa putih tu, dibaginya kelapa tua yg diparut putihnya saja... x ngam nak buat inti kan... tp nak wat camner kan, tak kan nak tanam sendiri kelapa tu kat tepi rumah ni.... kang ada dewan bandaraya datang bawak bulldozer... silap2 dengan rumah sekali tercabut! eh... apalah yg kak rose merapu meraban ni...
resepi kuih ketayap ni kak rose amik dari rumah izah, yg asalnya dari rumah hana.... kedua2 dah hilang dari radar blogging nampaknya.... cuma kak rose harap izah dan hana sihat2 saja ya.... mekasih pada adik berdua.
Bahan-bahan untuk kulit:
sumber: KAK Hana
*1 biji telur
*2 cawan tepung gandum
*1/2 sudu teh garam
*2 cawan air
*1 sudu besar air pandan
*sedikit pewarna hijau
minyak untuk mendadar
Cara-cara
Blend semua bahan yg bertanda *.
Lengserkan minyak atas kuali. Dan dadarlah adunan tadi hingga masak.
Angkat.Masukkan inti dan gulung.
Siap dihidang.
Bahan untuk inti
sumber: izahdaut
1 biji kelapa parut
setengah ketul gula kabung
3 sudu gula pasir
setengah cawan air
2 helai daun pandan
Caranya:
Masak air bersama kedua dua gula dan daun pandan sehingga hancur.
Kemudian masukkan kelapa.
Gaul sehingga kelapa sedikit kering dan berminyak.
Angkat dan sejukkan.
3 comments:
Aslmkm Kak Rose. Cantik licin jer kulit nya!
favourite looks delicious
salam k.rose.Tumpang makan ketayap kat sini la dulu ya :)
Post a Comment